Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pandemická situácia sa zhoršuje. Toto predpovedá analytik Smatana
Zdielať na

Pandemická situácia sa zhoršuje. Toto predpovedá analytik Smatana

BRATISLAVA / Martin Smatana, bývalý riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva, v rozhovore hovorí o tom, ako by sa mohla vyvíjať pandemická situácia na Slovensku. Komentoval súčasnú situáciu, vyjadril sa k tretej dávke i k tomu, či nás opäť čaká lockdown.

Smatana už vlani celkom presne predvídal vývoj situácie ohľadom pandémie covid-19. Súčasnú situáciu komentoval, že je taká, ako ju predpokladali odborníci začiatkom leta. Deti sa vrátili do škôl a dovolenkári do práce, zvýšila sa mobilita a premiešavanie medzi ľuďmi, čo tvorí živnú pôdu pre vírus.

Ako na tom sme?

Tento týždeň je priemerný počet prípadov takmer dvojnásobne väčší ako minulý týždeň. Smatana poukazuje na indikátory, akými sú príjmy do nemocníc i prípady hospitalizovania, ktoré výrazné rastú, takmer o 80 percent na týždennej báze. Tieto parametre sú typické pre delta variantu. 

Potvrdil, že sme na tom horšie, ako vlani v takomto istom čase. Keď sa pozrieme na počet prípadov a hospitalizácie, tak sme dva až tri týždne popredu oproti minulému roku. Dodáva ale, že minulý rok sme omnoho menej testovali.

Čo nás čaká? 

Viacerí odborníci si myslia, že tretia vlna bude mať vrchol niekde okolo polky až konca októbra. Čo to presne znamená nevieme, pretože pred hospitalizáciou a úmrtím chráni okrem očkovania aj prekonanie ochorenia. Ale zatiaľ, čo o počte očkovaných informácie máme, tak o počte ľudí, ktorí toto ochorenie prekonali, nie sú. Odborníci pripravujú štúdiu, nevedia ale kedy bude zverejnená. Zatiaľ teda vedia len tú najhoršiu predikciu, podľa ktorej nás čakajú tisícky v nemocniciach a stovky mŕtvych.   

Smatana ďalej potvrdil, že čím viac ľudí prekoná covid, tým by celková situácia mohla byť v budúcnosti lepšia. Zároveň ale varuje, aby to ľudia neriskovali a dali sa zaočkovať, keďže očkovanie efektívne chráni proti delta variante. 

Tretia dávka očkovania

Smatana sa k téme tretej dávky vakcíny vyjadruje, že sú určite skupiny populácie so slabšou imunitou, ktoré tú tretiu dávku potrebujú. Väčšina krajín k očkovaniu pristupuje tak, že sa snaží očkovať skupiny, ktoré sú najviac rizikové, majú slabšiu imunitu, viaceré ochorenia naraz, alebo sú v staršej vekovej skupine. Podľa Smatanu by tieto skupiny mali byť prednostne očkované a potom by to nechal na dobrovoľnej báze.   

Čo sa týka miešania vakcín, ak má niekto napríklad AstraZenecu a dostane Pfizer, tak by to, podľa ukončených štúdií, nemal byť problém. Primárne dáta z Izraelu, Veľkej Británie a mnohých iných krajín nepoukazujú na nejaké komplikácie alebo problémy.

Čo sa týka ohlásenia ministerstva zdravotníctva ohľadom očkovanie detí vo veku päť rokov a vyššie, tak podľa Smetanu sa z tohto návrhu nestane masívne očkovanie, skôr jednotky prípadov. Má sa to teda týkať len ohrozených detí, tak ako to bolo aj v iných krajinách.

Čaká nás opäť lockdown?

Podľa Smatanu nie, ak budeme dodržiavať Covid Automat. Dodáva ale, že lockdown sa podľa neho ukazuje ako neefektívny proti agresívnemu delta mutácií. Taktiež nemá zmysel, pokiaľ sa čas v ňom strávený nevyužije na zvýšenie miery zaočkovanosti, čím by sa vybudovala kolektívna imunita. Uviedol, že sme mohli očkovať celé leto a nevyužili sme to a preto by idea, že zaveďme lockdown do očkovania, asi u nás nefungovala. 

Problém smerom zo škôl

Na túto tému Smatana uvádza ako príklad jedno z britských médií, ktoré spravilo analýzu ohľadom Škótska, v ktorom sa väčšina škôl začala v polke augusta. Podľa analýzy, ako sa začali deti premiešavať, tak začal narastať počet prípadov ochorení v Škótsku. Nakoľko sú ale dobre zaočkovaní a majú dobrú mieru premorenosti, tak im výrazne nerastú hospitalizácie alebo úmrtia. Smetana dodáva, že toto nebude náš prípad, lebo výrazne zaostávame (takmer 20 percent), čo sa týka zaočkovania druhou dávkou vakcíny, v porovnaní s priemerom Európskej únie.

Otázka na záver bola, či môže byť ešte niečo horšie ako delta variant. Smetana na to odpovedal, že vírus chce čo najdlhšie žiť a šíriť sa, preto bude naďalej mutovať. Svetová zdravotnícka organizácia sleduje detailnejšie dve mutácie, jednu z Kolumbie a druhú z Juhoafrickej republiky. Delta, ktorá je u nás dominantná, sa však stále považuje za najhoršiu variantu z nich. Smatana pevne verí, že už nič horšie nepríde.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy