Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cestovanie vlakom sa má zlepšiť
Zdielať na

Cestovanie vlakom sa má zlepšiť

BRATISLAVA / Slováci nie sú s vlakovou dopravou spokojní. Malo by sa to ale zmeniť v rámci plánu obnov. Pomôcť v tom má aj memorandum medzi ministerstvom financií a dopravy, z ktorého však rezort dopravy nie je úplne nadšený.

"Jazdíme starými vlakmi podľa neefektívneho grafikonu, ktoré sa ešte aj kazia. Navyše, cesta z Bratislavy do Banskej Bystrice môže trvať takmer tri a pol hodiny - a to rýchlikom," hovoria ľudia. Tieto problémy by mohlo vyriešiť memorandum medzi ministerstvom financií a dopravy. Jeho cieľom je vysporiadať sa s historickým dlhom, ako finančný tak aj modernizačným. Ministerstvo financií do vlakov peniaze dávať chce. Ale na to, aby uvoľnili ďalšie desiatky miliónov eur, treba splniť ešte v tomto roku viaceré opatrenia na zefektívnenie železničnej osobnej dopravy.

Naozaj je čo naprávať

Mali by sa vytvoriť a posilniť štandardy tak, aby kde je málo ľudí, bolo málo vlakov a naopak. Ďalším problém je, že množstvo vlakov má priemerný vek viac ako 35 rokov, množstvo ďalších je dieselových. Chýbajú elektrické rušne aj elektrické súpravy pre prímestskú dopravu. Peniaze z plánu obnovy majú slúžiť aj na to, aby sme boli ekologickejší.  

Nie všetkým sa memorandum pozdáva

Podľa slov ministra dopravy Andreja Doležala síce financie držia kasu, ale nevedia presne, čo železnice potrebujú. K situácií sa vyjadril: "ak by som nepodpísal, tak by sme nedostali peniaze na dofinancovanie." Memorandum je ale podpísané a podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka by ľudia mohli zmenu pocítiť nie až v tak ďalekej budúcnosti. "V čase tohto volebného obdobia doručí výsledky, ktoré občania budú cítiť na vlastnej koži," komentoval situáciu Klimek.

 Cestujúci vedia, čo by sa na vlakovej doprave malo zmeniť

O tom, čo by sa malo na vlakovej doprave zlepšiť, vedia najmä cestujúci, ktorí musia dostať do vlaku bicykel, alebo invalidný vozík. Podľa nich je fuška to tam vyniesť. Ale aspoň vo vlakoch majú na to stojany. Iným vadí vzhľad vlakov, ktorý podľa nich nie je priveľmi vhodný 21. storočia. Ďalším vadí, že vlaky meškajú, vďaka čomu nestíhajú spoje. Nájdu sa ale aj takí, ktorí si myslia, že to len mládež je trocha rozmaznaná a že to už u nás nie je taká katastrofa oproti vyspelému svetu. Aj títo ľudia ale našli na vlakoch chybu. Konkrétne toalety.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy