Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Paragraf 363 spôsobil slovnú roztržku poslancov a generálneho prokurátora Žilinku, Baránik ho chce odvolať
Zdielať na

Paragraf 363 spôsobil slovnú roztržku poslancov a generálneho prokurátora Žilinku, Baránik ho chce odvolať

BRATISLAVA / Po tom, čo na ústavno-právnom výbore generálny prokurátor Maroš Žilinka obhajoval svoje rozhodnutie stiahnuť viaceré trestné stíhania na základe paragrafu 363, ktorý mu to umožňuje, vyhlásil poslanec Alojz Baránik, že chce iniciovať jeho odvolanie.

Poslanec Ondrej Dostál (klub SaS) citoval Žilinkovu odpoveď počas jeho vypočutia na funkciu generálneho prokurátora. „Bolo by dobré zaoberať sa oprávnením generálneho prokurátora rušiť právoplatné rozhodnutia v prípravnom konaní, pretože toto nám hlavne na Úrade špeciálnej prokuratúry robilo posledné roky šarapatu,“ povedal Žilinka na adresu paragrafu 363 na verejnom vypočutí. Dostál doplnil, že Žilinkov kritický tón sa v súčasnosti vytratil.

Generálny prokurátor zdôraznil, že jeho osobný pohľad na inštitút sa žiadnym spôsobom nezmenil. Jeho vyjadrenie o „šarapate“ treba podľa Žilinku chápať tak, že sa tento paragraf zneužíva obhajobou na tvorbu obštrukcií. „Nie je profesionálne, aby mimoriadny opravný prostriedok odôvodňovala obhajoba presne rovnakými skutočnosťami, ako boli uvedené v riadnom opravnom prostriedku,“ vysvetlil. Nejde preto podľa jeho slov o odmietanie inštitútu z hľadiska jeho potreby pre garantovanie práv obvinených alebo poškodených.

​Na základe paragrafu 363 Trestného poriadku generálna prokuratúra 31. augusta zrušila obvinenia voči podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke Dane Arpášovej a tiež dve obvinenia voči exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy