Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Korona situácia sa na Slovensku zhoršuje, v popradskom okrese sú až dve ohniská nákazy
Zdielať na

Korona situácia sa na Slovensku zhoršuje, v popradskom okrese sú až dve ohniská nákazy

SLOVENSKO / Situácia na Slovensku sa pre rýchle šírenie delta variantu zhoršuje. Začína sa vyvíjať podobne ako v rovnakom čase pred rokom. Z okresov na východe Slovenska je na tom aktuálne najhoršie Poprad, kde hygienici evidujú až dve ohniská nákazy. Ďalšie vypuklo aj v rožňavskej nemocnici.

Pre porovnanie, situácia v minulom roku v rovnakom čase bola takmer identická. 3. septembra v roku 2020 aj 2021 sme mali a aktuálne aj máme v nemocniciach úplne rovnaký počet pacientov hospitalizovaných na, alebo s covidom. Ide o 105 pacientov.

Nanešťastie, jedna štatistika sa výrazne líši. Kým pred rokom o tomto čase sme evidovali 37 obetí covidu, k dnešnému dňu ich je 12 549.
 
To že sa situácia zhoršuje dokazujú aj PCR testy. V porovnaní s minulým týždňom odhalili takmer trojnásobne viac pozitívnych prípadov. Ide tak o najvyšší nárast od mája tohto roka. Pribudla zároveň aj jedna obeť.

Epidemicka situácia sa rapídne zhoršila pod Tatrami

Dve ohniská nákazy mali vzniknúť po rodinnej oslave v dedinke Štrba. Starosta Štrby Michal Sýkora k tomu povedal: "Mali krstiny, a z tých krstín to mohol byť začiatok, ale nemusel, lebo už pred tým niekto bol chorý, ale chodil do práce."

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade zverejnil následujúce stanovisko:"Po rodinnej oslave v Štrbe konanej 13.8.2021 evidujeme 46 pozitívnych osôb na Covid-19."

Starosta by aj prijal konkrétne opatrenia ale to, kto je nakazený, sa môže iba domnievať. Oficiálne údaje mu nikto neposkytne. Celú situáciu komentoval následovne:"My sme ako špióni. Pátrame, aby sme dali dohromady skupinu ľudí, ktorá by mohla byť nakazená."

Číslo ale ani zďaleka nie je konečné. Už v pondelok budú priamo v dedine testovať ďalšie úzke kontakty. Starosta občanov rozhlasom vyzval, aby boli opatrní a že to tu majú po roku opät.

Ohnisko v nemocnici

V nemocniciach sme v porovnaní s minulým týždňom zaznamenali vyšší počet pacientov, ktorí sú hospitalizovaní na jednotke inzenzívnej starostlivosti (JIS) a umelej pľúcnej ventilácii (UPV). Najviac nakazených pribudlo v košickom kraji, kde v jednej zo slovenských nemocníc taktiež zaznamenali ohnisko nákazy.

V posledných hodinách museli mimoriadne opatrenia príjmať v rožnavskej nemocnici. Práve tu vzniklo jedno z ohnísk, paradoxne medzi zamestanncami. Podľa vedenia ale pacienti nemusia mať obavy z nákazy. Doma sa nakazila zamestnankyňa na prevádzke v kuchyni a potom, v rámci tejto prevádzky, sa nakazilo dokopy ďalších pätnásť zamestnancov. Päť z nich bolo zaočkovaných, majú ľahký priebeh ochorenia. Zvyšní desiati majú normálny priebeh.Všetci ostatní boli vyšetrení PCR testami a vyzerá to tak, že nateraz ohnisko Covidu-19 v rožnavskej nemocnici uhasili. Stravu zabezpečili náhradnými zamestnancami, ktorí tiež prešli testovaním.

Konzílium odborníkov otvorilo tému podania tretej dávky vakcíny  

Odborníci otvorili diskusiu podania tretej dávky pre rizikové skupiny populácie. "Téma zostala nateraz otvorenou, k uvedenému oslovili ešte ďalšie odborné medzinárodné autority," vyjadrila sa k situácií hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. 

Konzílium odborníkov zároveň odporučilo znížiť počet dní domácej izolácie z aktuálnych štrnástich dní karantény na desať. Ale iba pre tých, ktorí môžu ukončiť karanténu bez testovania.

Rovnako tak navrhujú pre tých, ktorí idú najskôr na piaty či šiesty deň na PCR test a výsledok je negatívny, aby izoláciu mohli ukončiť na 7. deň od začiatku karantény. To znamená, že ak na 7. deň nemajú príznaky po negatívnom teste, lekár ich môže uvoľniť z karantény.

 Závery rokovania konzília majú len odporúčací charakter a ešte ich bude posudzovať ministerstvo zdravotníctva a úrad verejného zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy