Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bude povinné očkovanie? Niektoré ministerstvá súhlasia s nápadom ministra Lengvarského
Zdielať na

Bude povinné očkovanie? Niektoré ministerstvá súhlasia s nápadom ministra Lengvarského

BRATISLAVA / Bude na Slovensku pre vybrané profesie očkovanie povinné? Rezort zdravotníctva otvára diskusiu o povinnom očkovaní. Podporu nachádza aj zo strany ministerstiev školstva a obrany. Už včera o tom bola reč na vláde.

Dohoda včera na vláde súhlas nepadol. "Ako uviedol pán minister aj včera na tlačovej konferencii – táto téma je stále otvorená a v tejto chvíli je predčasné sa k nej vyjadrovať," uviedli z komunikačného oddelenia ministerstva zdravotníctva. Pokúsili sme sa osloviť dotknuté rezorty - ministerstvo školstva, obrany a vnútra. "Či som za povinné očkovanie učiteľov alebo zamestnancov škôl? Ak bude na stole táto otázka, tak ja budem súhlasiť s tým, aby do tejto skupiny boli začlenení aj učitelia alebo zamestnanci škôl," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling. 

"Aj v súčasnosti musia všetci profesionálni vojaci, ktorí odchádzajú plniť úlohy mimo územia SR povinne podstúpiť predpísanú očkovaciu schému, tzn. dostávajú rôzne vakcíny na rôzne druhy ochorení. Rezort obrany preto plánuje do tejto schémy zaradiť aj vakcínu proti ochoreniu COVID-19," informovala hovorkyňa ministerstva obrany, Martina Kovaľ Kakaščíková. 

Zaočkovanosť k dnešnému dňu učiteľov presahuje 66 percent, zaočkovanosť ozbrojených síl je nižšia. "Zaočkovanosť evidujeme na úrovni vyše 50 %," uviedla hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková. 

Rezort zdravotníctva síce prichádza s diskusiou o povinnom očkovaní pre zdravotníkov, ale dosiaľ počet zaočkovaných zdravotníkov ani nezverejnil. "Povinné očkovanie zdravotníkov na Slovensku nie je dobrý nápad. A obávam sa, že by to mohlo spôsobiť odchod pár ľudí zo zdravotníctva. Čo by znamenalo vážne obmedzenie chodu zdravotníctva, pretože pracujeme personálne na hrane," vyjadril sa lekár Peter Visolajský. 

Rezort zdravotníctva by zas podľa prieskumu sociologického ústavu SAV mal v prvom rade zvýšiť informovanosť. V prieskume sa pýtali, či sa má sedemdesiatnik s cukrovkou zaočkovať, paušálne to odmietlo len 16,4 percent opýtaných. Približne polovica nezaočkovaných odporúča starším očkovanie, ak sa preukáže že vakcína je bezpečná. V skupine zaočkovaných je zas silnejšie odporúčanie sa rýchlo zaočkovať pre zdravého tridsiatnika než pre sedemdesiatnika s chronickými ochoreniami. Najmenšiu podporu má očkovanie detí. "Očkovanie nám môže zachrániť život. Očkovanie chráni zdravie a životy mojich blízkych. Očkovanie bráni vzniku mutácii. Očkovanie je jediná cesta ako von z protiepidemických opatrení," konštatoval lekár Peter Visolajský. "Zároveň ide o ochorenie, na ktoré nemáme účinný liek. Predídeme dlhodobým následkom Covid -19, ktoré nás ohrozujú aj v prípade ľahkého priebehu," vysvetlila Alena Koščálová, lekárka z infekčnej kliniky v Bratislave. Prečo sa dať zaočkovať vie ale najlepšie samotný pacient. "Vyzval by som všetkým ľudí, nech to berú vážne a nech neohrozujú druhých ľudí a hlavne seba. Je to obrovská chyba, že som sa nebol očkovať," odkázal hospitalizovaný pacient z nemocnice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy