Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na omšu s pápežom budú môcť ísť iba očkované osoby
Zdielať na

Na omšu s pápežom budú môcť ísť iba očkované osoby

Archívne video

BRATISLAVA / Na začiatku júla hlava Katolíckej cirkvi pápež František potvrdil, že v septembri oficiálne navštívi Slovensko. Svätý Otec František oznámil, že od 12. do 15. septembra 2021 pricestuje na návštevu Slovenska. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský informoval, že zúčastniť sa svätej omše, ktorú bude mať pápež sa budú môcť zúčastniť všetci, ktorí budú zaočkovaní.

Ako povedal minister na tlačovej konferencii v termíne návštevy pápeža bude celý svet sledovať našu krajinu. "Vynaložíme maximálne úsilie, aby návštevníci svätých omší a ďalších podujatí naplno využili návštevu Svätého Otca. Našim spoločným cieľom je vytvoriť podmienky na to, aby si pápež zo Slovenska odniesol pekné spomienky," konštatoval minister. 

Lengvarský: Dohodli sme sa, že povolíme vyššiu účasť, podmienkou bude plná zaočkovanosť

Na rozhodnutí využiť návštevu pápeža Františka navýšením kapacít nad rámec opatrení a zároveň podmienke plnej zaočkovanosti sa dohodol s predsedom Konferencie biskupov Slovenska arcibiskupom Stanislavom Zvolenským. "Dohodli sme sa, že povolíme účasť vysoko nad rámec platných opatrení, podmienkou účasti na svätých omšiach a iných podujatiach bude plná zaočkovanosť účastníkov," oznámil minister Lengvarský. 

Arcibiskup Zvolenský: Prosíme všetkých, aby túto informáciu zobrali v dobrom

"Bolo nám komunikované, že toto je jediný spôsob ako počet účastníkov radikálne neobmedzovať. Vieme, na čom sme, aby sme mohli pokračovať v prípravách návštevy, na ktoré ostáva len niekoľko týždňov. Prosíme všetkých, aby túto informáciu zobrali v dobrom ako snahu umožniť čo najväčší počet účastníkov," vyjadril sa predseda Zvolenský. 

SNS: Je to bezprecedentné vydieranie

"Slovenská národná strana protestuje proti bezprecedentnému vydieraniu veriacich tým, že ak nebudú očkovaní nemôžu sa zúčastniť omší s pápežom Františkom. Vydierať veriacich tým, že sa musia očkovať a stihnúť aj druhé kolo očkovania, teda do 11 dní musia nastúpiť do očkovacieho centra, považuje Slovenská národná strana za neskutočnú drzosť tejto vládnej moci. Vyzývame vládu, aby nezneužívala návštevu Svätého otca na vydieranie veriacich," uviedli vo svojom stanovisku. 

Premiér Heger s rozhodnutím ministra a arcibiskupa súhlasí

Premiér Eduard Heger súhlasí, aby na podujatia s pápežom mohli ísť len zaočkovaní. Povedal, že tento návrh dostal plnú podporu aj na koaličnej rade. Návrh podporila aj prezidentka. Opozičné i mimoparlamentné strany ho však kritizujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy