Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Detský tábor na Malte sa skončil nešťastne. Pozitívne testované deti a tvrdá karanténa
Zdielať na

Detský tábor na Malte sa skončil nešťastne. Pozitívne testované deti a tvrdá karanténa

SLOVENSKO/MALTA / Skupina slovenských detí uviazla v zahraničnej karanténe po tom, čo jedno z nich malo pozitívny test na koronavírus. Ich študijný pobyt sa mal už dávno skončiť, ale namiesto cesty domov deti trpia zavreté v izbách so zamrežovanými oknami.

3 týždne prebiehal študijný pobyt ukážkovo. Angličtina, pláž, výlety, kamarátstva. Potom časť turnusu mala ísť domov. "Jedna dievčina, Slovenka, tým že mala odletieť na Slovensko tak si urobila test a bol pozitívny," uviedla matka. 

Vtedy sa začalo peklo. Všetkých poslali do izieb. Rodičia hovoria, že bez toho, aby otestovali ďalších. "Ich naozaj pozatvárali, či pozitívni, alebo negatívni, to je jedno, lebo oni nevedeli oni otestovali jedno dieťa," povedal jeden z rodičov. "Moja dcéra, tá mala už štvrtok bolesti hlavy, mysleli sme, že to je len znak, že bola dlho na slnku, že to je nejaký úpal, mala teplotu, povedala im to. Test jej neurobili," uviedla matka troch dievčat, ktoré boli zhodou okolností v bunke so spomínanou pozitívnou Slovenkou. Rozhodnutie bolo nekompromisné. 14 dní karanténa na izbe. "Moje deti sa aj báli povedať, že majú nejaké príznaky, aby ich nerozdelili. Lebo potom už by si nevedeli pomôcť," povedala. 

Laura s plačom opisuje krutých 9 dní karantény, ktoré má už za sebou. Dodáva, že došlo k najhoršiemu. Jej staršiu sestru spolu s ďalšími odviezla sanitka, a tak ostala úplne sama. "Neviem, čo sa bude diať ďalej, lebo moja sestra jej robili testy na covid, vyšli jej pozitívne a ona teraz je v nemocnici a má otravu jedlom," uviedla Laura. 

"Tam bolo zlyhanie v tom, že surové mäso, čo poslala fotky, tam bolo a to skonzumovala, nakoľko necítila chuť, takže to zjedla a následne volali sanitku," povedal otec dievčaťa, ktoré skončilo v nemocnici. 14-ročná Laura dostáva jedlo pred dvere izby. Po tom všetkom, keď jej sestra skončila v nemocnici je jediným kontaktom so svetom telefón a na druhom konci mama na Slovensku. "Ja už 6 dní nespím, nejem, ja som strašne psychicky z toho vyčerpaná, v noci mi deti volajú, ja som z toho tak roztrasená, že potom neviem spať," povedala Laurina mama. "Absolútne tam nebol zodpovedný človek, ktorý by sa o tie deti staral," uviedol otec. 

Rodičia kontaktovali aj naše úrady. V prípade sa tak angažuje už aj ministerstvo zahraničných vecí. "Tak ako aj v iných prípadoch, aj v tomto poskytujeme náležitú konzulárnu asistenciu, avšak s ohľadom na zákon o ochrane osobných údajov nemôžeme poskytovať žiadne bližšie informácie," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Objavili sa informácie, že niektoré krajiny posielajú pre svoje deti urgentnú leteckú pomoc. Predseda slovenského parlamentu sa na to chystá tiež. "Ja som informoval aj pána ministra Lengvarského, aby už pripravil dopredu pre istotu nejaký scenár krízový alebo nejakú evakuáciu týchto detí v prípade, že by to bolo potrebné riešiť," povedal Boris Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy