Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od pondelka začali kontroly na hraničných priechodoch. Situácia sa vyostruje do fyzických útokov
Zdielať na

Od pondelka začali kontroly na hraničných priechodoch. Situácia sa vyostruje do fyzických útokov

SLOVENSKO / Na hraničnom priechode Rajka v pondelok, 6. júna, až do noci prebiehal protest. Pendleri nie sú spokojní s aktuálnymi opatreniami. Po tom, čo zatvorili malé priechody, boli zablokované aj otvorené hranice a tvorili sa tam veľké kolóny. Rezort zdravotníctva ale tvrdí, že už od piatka sa viaceré veci zjednodušujú. Ani v utorok, 7. júna, sa situácia nezlepšila. Na česko-slovenskej hranici ľudia aj naďalej protestujú a snažia sa odstrániť zátarasy.

Ľudia blokovali diaľničný hraničný priechod v smere z Maďarska na Slovensko takmer 3 hodiny.  "Takto to nejde. Tu sú malé deti, ktoré sa nevedia dostať do nemocnice. Ľudia, ktorí sa nevedia dostať do práce. Proste stále a stále od nás niečo požadujú," povedal protestujúci Martin Benko. 

Blokádu priechodu ukončil až zástupca rezortu zdravotníctva s tým, že im prisľúbil stretnutie s ministrom Lengvarským a hygienikmi. Až potom sa obrovské kolóny začali zmenšovať. "To, čo viem urobiť, že vám otvorím dvere na ministerstvo. Ak presvedčíte konzílium, nikto nehovorí, že sa to nemôže zmeniť," povedal zástupca z rezortu zdravotníctva. "V prípade potreby samozrejme dané stretnutie zrealizujeme a budeme konštruktívne debatovať," vyjadril sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. 

Protestujúci chcú už v piatok zablokovať všetky slovenské hraničné priechody. Rezort zdravotníctva im ale odkazuje, že práve v piatok sa na základe vyhlášky úradu verejného zdravotníctva viaceré veci zjednodušujú. "Ten ústretový krok pre pendlerov práve je, že za zaočkovaného sa už bude považovať človek, hneď ako si aplikuje prvú dávku očkovacej látky. Nemusí tam prejsť žiadny interval a používa všetky výhody, ktoré majú očkovaní ľudia," vysvetlila Zuzana Eliášová. 

V Bratislave kontrolovali, situácia bola pokojná

Situácia na hraniciach smer Bratislava bola už počas dňa pokojná. Policajtom a vojakom sa darilo kontrolovať takmer každé vozidlo. Akonáhle sa tvorili kolóny, kontrolovali už len námatkovo. Polícia z dôvodu zvýšenia plynulosti, ľudí žiada, aby mali už pri príchode na kontrolné miesto všetky doklady pripravené. "Veľmi časté je práve predkladanie práve tých vytlačených potvrdení s QR kódmi a v takýchto prípadoch nám veľmi pomôže a urýchli celý proces kontroly, ak si ich z plastových obalov vybrali, aby sa neleskli," odkázala hovorkyňa PPZ Denisa Bárdyová. 

Na priechode v Komárne kontrolovali náhodne, ale intenzívne

Aj na hraničnom priechode v Komárne vojakov a policajtov viac zaujímal Covid pas a prihlásenie sa do e-hranice, ako cestovné doklady. Mnohým nové nariadenia prekážajú, iní v súvislosti s nimi nemali jasno. "Je to vládny výmysel, mám test, ale neukážem mu, lebo nemá právo na to, aby ho videl," reagoval jeden z opýtaných. Policajti mali za úlohu kontrolovať náhodne, ale intenzívne tak, aby sa netvorili kolóny. 

Na ďalšom zatvorenom slovensko-českom priechode došlo podvečer aj ku konfliktu medzi protestujúcimi a políciou. Tá zasiahla v Hornom Sŕní vo chvíli, keď chceli miestni odstrániť betónové zátarasy. Počas protestu na hraničnom priechode Horné Srnie v okrese Trenčín napadol jedného z policajtov poslanec Národnej rady SR. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, policajt utrpel drobné poranenie ruky, poslanec bol obmedzený na osobnej slobode. Podľa dostupných informácií ide o Petra Krupu zo strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko.

"Polícia má situáciu plne pod kontrolou a je naozaj absolútne nepochopiteľné, keď si niektorí ľudia vybíjajú svoju zlosť na policajtoch, ktorí si plnia svoje povinnosti vyplývajúce z uznesenia vlády. Žiadame verejnosť, aby rešpektovala pokyny policajtov a nevyvolávala zbytočné roztržky. Tie nakoniec brzdia všetkých, ktorí chcú bez problémov prejsť cez hranice. Disciplinovanosť celý prejazd urýchli,“ uviedol k prípadu prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

"Predpokladám, že hraničné kontroly budú mať len dočasný charakter. A majú poslúžiť tomu, aby sme dokázali vykonať vyhlášku, ktorá prichádza do platnosti," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Tá je ale problém opozičného Smeru. Štrnásťdňová štátna karanténa je podľa neho protiústavná. Hlas im tiež poskytol podporu. "Zajtra po získaní 30 podpisu tento návrh doručíme na Ústavný súd SR. Žiadame aj o pozastavenie účinnosti tejto vyhlášky," vyjadril sa predseda strany Robert Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy