Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Od 1.júla je k dispozícii očkovanie v ambulanciách: Reálne očkujú len dvaja lekári
Zdielať na

Od 1.júla je k dispozícii očkovanie v ambulanciách: Reálne očkujú len dvaja lekári

SLOVENSKO / Očkovať v ambulanciách všeobecných lekárov a pediatrov sa začalo prvým júlom. Vakcíny vo svojich ambulanciách majú k dnešnému dňu iba dvaja lekári. Podľa ministerstva zdravotníctva bude postupne lekárov viac, no v pôvodnom plánovanom termíne sa to nestihlo.

Premiér a minister zdravotníctva prvého júla navštívili žilinský kraj aby veľkolepo odštartovali očkovanie u obvodných lekárov. Heger od tohto kroku očakával, že sa postupne zaočkuje 90 percent Slovenska. 

"Ku mne chodia pacienti a pýtajú sa už na očkovanie, takže ja sa pridám," povedal obvodný lekár. S odstupom päť dni dní bol oslovený ten istý obvodný lekár. Ten potvrdil, že v ambulancii stále neočkuje. "Zaregistrovali sme sa a čakáme. Neviem, kedy to bude možné. Záujem ľudí je ešte väčší ako som čakal," uviedol lekár. 

Prekážkou sa stali zmluvy uzavreté medzi lekármi a ministerstvom. "Oni nám ponúkali darovacie zmluvy, ale my sme chceli zmluvy o spolupráci. Lebo z darovacích zmlúv vyplývalo veľa iných povinností. Asi sa to podpísalo pod nízky záujem, ale zmluvy sa už zmenili," povedala prezidentka ZAP Jaroslava Orosová. Ministerstvo denne aktualizuje zoznam prihlásených lekárov, ktorí sú ochotní očkovať vo svojich ambulanciách, k dnešnému dňu sú pokryté všetky okresy.

"Prihlásilo sa 308 všeobecných lekárov pre dospelých a 97 všeobecných lekárov pre deti a dorast. Tie zmluvy sa uzatvárajú sa postupne, takže to nabehne zaradom," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podpísať zmluvu s ministerstvom a objednať vakcíny v lekárni sa ale zatiaľ podarilo len dvom lekárom. "Reálne očkujú v ambulanciach dvaja lekári," priznala Eliášová. 

"My sme nadviazali zmluvu s ministerstvom, stačí ak nás lekári oslovia a my im vakcíny dodať vieme," povedal Ondrej Sukeľ zo Slovenskej lekárnickej komory. "Asi by pomohla kampaň ako postupovať nie pre pacientov, ale samotných lekárov, aby vedeli, že zapojiť sa je jednoduché a nemusia sa báť iných povinností či väčšej byrokracie," povedala Orosová.

Očkovať v ambulanciach sa má iba vakcinou Pfizer. Pritom výrazne urýchliť počty očkovaných by mohla vakcína Janssen ktorá je jednodávková. "V čakárni je na túto vakcínu prihlásených cez 50-tisíc ľudí," povedala Eliášová. Dovezených na Slovensko bolo len 98 450 dávok. Časť z nich už bola použitá. V tomto týždni by malo prísť vyše 31-tisíc dalších dávok. "Jansen sa očkuje v určitých lokalitách skôr nárazovo, využívajú ho hlavne mobilné jednotky," doplnila Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy