Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súdny proces v prípade falšovania zmeniek: Vypovedá aj Peter Tóth. O zmenkách sa dozvedel na dovolenke s Kočnerom
Zdielať na

Súdny proces v prípade falšovania zmeniek: Vypovedá aj Peter Tóth. O zmenkách sa dozvedel na dovolenke s Kočnerom

Archívna reportáž

Obžalovaný Štefan Ágh je presvedčený o svojej nevine

PEZINOK / Od rána pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku druhá časť prípadu falšovania takzvaných televíznych zmeniek. Obžalovaný je Kočnerov spoločník Štefan Ágh.

Po 13tej začal senát sudcu Emila Klemaniča s výsluchom kľúčového svedka v prípade falšovania zmeniek, Petra Tótha. Tóth  podľa očakávaní s prítomnými novinármi nekomunikoval. Pred čakaním na výsluch len zvýšeným hlasom povedal, aby všetci išli preč. Pred senátom následne začal vypovedať ako Kočner zmenky vymyslel, vyrobil.

Tóth sa o výrobe zmeniek dozvedel od Kočnera na dovolenke na Jadrane

Tvrdí, že mu Kočner povedal, že na výrobu zmeniek si zabezpečil papier, pero aj tlačiareň s atramentom z roku 2000, s ktorými zmenky vyrobí a bude deklarovať ako pravé. Kočner mal Tóthovi svoj plán so zmenkami rozprávať počas spoločnej dovolenky na luxusnej jachte na Jadrane. Tóth v tejto súvislosti tvrdí, že ho Kočner počas tejto debaty na Jadrane požiadal, či by mohol spísať nejaký operatívny záznam z čias, keď pôsobil v SIS o existencii zmeniek. Kočner chcel od Tótha údajne to, aby na spísanie takého záznamu nahovoril niekdajšieho šéfa SIS, Vladimíra Mitra. "Pri tejto žiadosti som sa zháčil po druhýkrát. Chcel tú výpoveď o zmenkách, aby som zabezpečil od vtedajšieho šéfa spravodajskej služby," povedal Tóth. 

S obžalovaným Ághom začal intenzívnejšie prichádzať do styku po vzatí Kočnera do väzby pre falšovanie zmeniek. Intenzitu stretnutí mali zapríčiniť aj takzvané motáky od Kočnera, ktoré z výkonu väzby údajne vynášal Kočnerov advokát Andrej Šabík. 

Tóth vypovedá už takmer hodinu. Aktuálne vysvetľuje ako ho Kočner posielal z väzby sa Štefanom Ághom. Kočner Ágha nazýval Sivý chlp alebo sivý vlas. "Táto komunikácia je určite zachytená na ITP. A tam je zachytené aj to ako ma telefonicky prosil, aby som zašiel za pánom Hornačkom. Určite to tam musí byť. Budeme tú vec potrebovať," uviedol Tóth. Hornaček bola prezývka pre bývalého Tóthovho šéfa v SIS, Vladimíra Mitra.

Tóth opäť ako pri svedeckej výpovedi v prípade, keď čelil obžalobe Kočner uviedol, keď mu ďalší svedok potvrdil, že zmenky sú falošné. Spomína svedka Dušáka. S tým sa Tóth aj Kočnerov advokát Šabík stretol osobne v deň, keď polícia zadržala podozrivú z objednávky vraždy, Alenu Zsuzsovú. Dušák sa s Tóthom stretol na jeho žiadosť v Bratislave. Tam Tóthovi zdesený povedal, že sa obáva, že sa dostanú všetci do nešťastia, že on pre ňu cez Kočnera zabezpečoval biely mercedes-benz, aj peniaze na úplatky, aj tlačiareň, papier aj toner pre Kočnerove zmenky. Aj táto udalosť Tótha presvedčila o tom, že Kočnerove zmenky boli vyrobené dodatočne, a teda nie sú pravé. 

Vypovedala aj znalkyňa, ktorá skúmala podpisy na zmenkách

Senát predsedu Emila Klemaniča vypočul dnes aj znalkyňu Barboru Geistovú Čakovskú, ktorá skúmala podpisy na sporných zmenkách. Podľa nej skúmané podpisy vznikli najpravdepodobnejšie v roku 2015 až 2016, nie však okolo rokov 2000 a 2001. "Ja sa nemôžem vyjadrovať k znaleckým posudkom. Musíte sa obrátiť na tlačový odbor," odpovedala na otázky novinárov znalkyňa Barbora Geistová Čakovská. "To sa dozviete," reagovala na otázku redaktora TV JOJ, či mala dostatok materiálu na posúdenie podpisov. 

Práve tento fakt bol kľúčový pre senát predsedu Klemaniča aj v prípade, keď pred sudcami čelil obžalobe z rovnakého skutku aj Marian Kočner, Ághov spoločník v spoločnosti Gamatex. Práve spornými zmenkami, ktoré si Kočner nárokoval vyplatiť po dlhých rokoch na bratislavských súdoch mal Kočner s Ághom vyrovnať spor o ovládnutie komerčnej televízie.

​Do sporu sa dostal aj vtedajší šéf televízie Pavol Rusko s Gamatexom potom, čo Kočner získal časť pohľadávok voči televíznej spoločnosti, ktoré mu odpredal Siloš Pohanka. Následne spor s Gamatexom utíchol, ale len na čas. 

Kočnerova firma stihla získať aj podiely v televíznej spoločnosti od Ruskovej spoločníčky S. Volzovej

S tou Rusko viedol spor o vedenie televízie. Volzová svoje podiely predala, čo následne vyústilo do rozsiahlej politickej kauzy sporu o televíziu. Celý spor podľa Pavla Ruska, Mariana Kočnera aj Štefana Ágha ustál po spísaní dohody o vyrovnaní prostredníctvom Ruskom vystavených niekoľkých tzv. zmeniek. O zmenkách v televízii nik okrem Ruska a Kočnera nevedel, neboli zaradené do účtovníctva a o ceninách Rusko nepovedal ani budúcim majiteľom televízie, ktorí stanicu pár rokov po spore odkúpili. Vyšetrovacie orgány na podnet zástupcov televízie podali trestné oznámenie, keď sa o existencii údajných cenín dozvedeli v roku 2016. Vtedy sa Kočner s komplicmi mal rozhodnúť zmenky vytiahnuť zo svojho trezora a predložiť ich súdom na vydanie platobného rozkazu, čím chcel docieliť vyplatenie miliónových súm na zmenkách.

Súdy rozhodli, že zmenky sú sfalšované a vymyslené

Kočnerov pokus skončil rozsiahlym trestným konaním, pre ktorý sa dostal do výkonu väzby. Prokurátor Ján Šanta prípad doviedol obžalobou pred súdy, ktoré v prípade Kočnera a Ruska definitívne rozhodli začiatkom roka, že zmenky sfalšovali, sú vymyslené a nemajú žiadnu právnu relevanciu. Dvojicu súdu odsúdili na nepodmienečné tresty v trvaní 19 rokov pre oboch. Štefan Ágh bol v trestnom stíhaní vylúčený na samostatné konanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy