Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obvinený Štefan Ágh v prípade zmeniek: Podpisoval ich neviem kde, neviem za akých okolností Pavol Rusko
Zdielať na

Obvinený Štefan Ágh v prípade zmeniek: Podpisoval ich neviem kde, neviem za akých okolností Pavol Rusko

PEZINOK / Obžalovaný Štefan Ágh v kauze zmeniek televízie Markíza nerozumie dôvodom svojej obžaloby. Proces v tomto prípade dnes pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Vypovedať prišli súčasní i predchádzajúci riaditelia televízie.

Obžalovaný Štefan Ágh verí vo svoju nevinu. Tvrdí, že zmenky sú pravé, a za to, že neboli v účtovníctve televízie nenesie zodpovednosť.

"To bola povinnosť Pavla Ruska a Silvie Volzovej, lebo oni boli konatelia Markizy Slovakia," konštatoval Ágh. "Prehľadali sme všetky naše archívy a účtovníctvo a neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by tieto zmenky niekedy existovali v náležitej podobe," uviedol generálny riaditeľ Markízy Matias Settele. V čase zmeniek bola riaditeľkou Zuzana Ťapáková. "O zmenkách som nevedela," priznala Ťapáková. Ďalším riaditeľom bol aj Václav Mika. Takisto o zmenkách nemá informácie. "Za môjho pôsobenia, takmer 5 rokov som o zmenkách nepočul, nevidel som ich, nezaznamenal," povedal Václav Mika. Na reakcie generálnych riaditeľov má vysvetlenie Ágh: "Všetci následní riaditelia o tom nemohli vedieť, ak si niekto nesplnil svoju povinnosť v roku 2 000," konštatoval Ágh. Obžalovaný však tvrdí, že zmenky videl v roku 2 000. Doručiť mu ich mal dnes už nebohý Ernest Valko. "Podpisoval ich neviem kde, neviem za akých okolností Pavol Rusko a my sme ich dostali od pána Valka ako protihodnotu a celé vysporiadanie sporu," vysvetli Ágh. 

​"Ak tvrdí, že ich videl, tak niekde zrejme v snoch, ale dôkazný materiál je o niečom úplne inom," reagoval prokurátor Ján Šanta. Zmenky majú súvisieť s kauzou Gamatex, kde bol Štefán Ágh spoločníkom Mariana Kočnera. Tí sa za ich falšovanie už právoplatne odsúdení na 19 - ročné väzenie. "Ja som nemal žiadnu povinnosť ich niekde evidovať, čiže neviem, ja nechápem v čom spočíva moje falšovanie," povedal Ágh. "Tomuto obžalovanému je kladené za vinu na rozdiel od predchádzajúcich dvoch už odsúdených, že sa podieľal na vyprodukovaní a sflašovaní dvoch zmeniek v hodnote 34,5 milóna eur," vysvetlil obvinenie Ján Šanta. Zmenky s dátumom z roku 2000 mali vyrobiť v období rokov 2013 až 2016. Proces v tejto kauze bude pokračovať na konci júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy