Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd rozhodol: Rusko má vrátiť Kočnerovi vyše 8 miliónov eur za zmenku
Zdielať na

Súd rozhodol: Rusko má vrátiť Kočnerovi vyše 8 miliónov eur za zmenku

BRATISLAVA / Krajský súd v Bratislave dal vo štvrtok bodku za 8 miliónovou zmenkou Mariana Kočnera. Televízia Markíza platiť nemusí, ale Pavol Rusko ostáva naďalej Kočnerovým dlžníkom. Právny zástupca televízie na súde povedal, že táto zmenka je symbolom zlyhania slovenskej justície. Obaja aktéri si odpykávajú 19-ročný trest za falšovanie predmetných zmeniek.

​Tento rozsudok krajského súdu vo štvrtok očakávali všetci zúčastnení. Pred troma rokmi ale všetko vyzeralo inak. Marianovi Kočnerovi vychádzalo všetko, na čo siahol. Okresný súd mu dal za pravdu, keď potvrdil, že televízia, aj Pavol Rusko majú spoločne za zmenku zaplatiť 8 miliónov eur. V šifrovanej komunikácii v aplikácii Threema si v apríli 2018 písali Kočner s vtedajšou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou, keď ich sudkyňa v Petržalke poslúchla a 8 miliónovú dlžobu Kočnerovi priklepla. Rusko sa neodvolal, televízia áno. Rozhodnúť tak mal krajský súd. Televízia sa mohla s Kočnerom dohodnúť, alebo riskovať roky ťahania po súdoch. "Osoby zodpovedné za toto rozhodnutie vyhlásili, že s teroristami sa nevyjednáva a že musíme dokázať našu pravdu na súde," vyjadril sa Tomáš Kamenec, právny zástupca poškodenej spoločnosti.


Spor o 8 miliónovú dlžobu však na krajskom súde nemohol pokračovať. Kočnera totiž zatkli a súdili za falšovanie zmeniek. Len nedávno sa definitívne ukázalo, že Kočner s Ruskom zmenky naozaj sfalšovali. "Súd poukázal na to, že je viazaný rozsudkom špecializovaného trestného súdu a uznesením Najvyššieho súdu Slovenskej republiky o tom, že Marian Kočner a Pavol Rusko spáchali vlastne pri výrobe zmenky trestný čin," ozrejmil Kamenec. Až vo štvrtok sa tak kauza dočkala definitívneho rozuzlenia na krajskom súde. Ten žalobu voči Markíze zamietol. Televízia teda platiť nemusí, Pavol Rusko áno. Bez možnosti odvolania. A nie len to. "Odvolací súd konštatoval rozsiahle procesné pochybenia súdu prvého stupňa. Okresný súd dostatočne nevykonal dokazovanie v tomto zmenkovom konaní," uviedol Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu Bratislava.


Túto správu poslal Kočner podnikateľovi Bödörovi v deň, keď mu zmenku okresný súd priklepol. Prokurátor Šanta sa v súdnej sieni, na rozdiel od Kočnera, objavil aj vo štvrtok. To, že odsúdený Pavol Rusko má zaplatiť odsúdenému Kočnerovi viac ako 8 miliónov, komentoval s úsmevom. "Uznal tento svoj záväzok, je na ňom teda, aby platil Kočnerovi, i keď asi realita bude niekde inde," vyjadril sa prokurátor ÚŠP Ján Šanta. Na súde vo štvrtok padla aj celkom zaujímavá otázka. Kde sa momentálne zmenka nachádza. Podľa právneho zástupcu televízie zrejme na okresom súde. No podľa neho by mala viac než kdekoľvek inde, skončiť v múzeu slovenskej kriminalistiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy