Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zistenia TV JOJ: Žena, ktorej potvrdili delta mutáciu koronavírusu, nebola zaočkovaná
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Žena, ktorej potvrdili delta mutáciu koronavírusu, nebola zaočkovaná

BRATISLAVA / Na Slovensku je prvý potvrdený delta variant koronavírusu. Podľa informácií TV JOJ ide o ženu, ktorá pricestovala z Ruska. Na futbale v Petrohrade ale podľa Úradu verejného zdravotníctva nebola.

Žena, u ktorej bola potvrdená delta mutácia koronavírusu, nebola zaočkovaná. Pre TV JOJ to potvrdil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Ešte v utorok popoludní pri otázke, či sa na Slovensko dostane delta variant skoro padla takáto odpoveď. "To je nad slnko jasnejšie. Nie je to otázka či, ale je to len otázka času," vyhlásil infektológ Peter Sabaka. V stredu sa obavy potvrdili.

Delta variant koronavírusu identifikovali v Biomedicínskom centre SAV. Išlo o vzorku, ktorá bola odobratá na Kramároch v Bratislave. "V rámci sekvenovania vzoriek sme včera zachytili u nás po prvýkrát takzvaný delta variant...Išlo o osobu, ktorá prišla na Slovensku z Ruska. Vzorka bola odobratá minulý týždeň," uviedol  virológ z Biomedicínskeho centra SAV v Bratislave, Boris Klempa. 

Pozitívne testovanou osobou bola žena, ktorá prišla na Slovensko z Ruska. Jej stav si nevyžiadal hospitalizáciu. "Je v karanténe bez kontaktov a sledovaná. Zatiaľ žiadne nebezpečenstvo nehrozí," povedal šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva, na žiadosť hlavného hygienika, laboratória sekvenujú všetky pozitívne PCR testy s dostatočne vysokou vírusovou náložou. "Delta variant, o ktorom sme dnes informovali je prvý delta variant na Slovensku. Takzvaný indický variant, ktorý bol na našom území potvrdený v predchádzajúcich mesiacoch je definovaný ako kapa variant," uviedla hovorkyňa ÚVZ Dáša Rašková. 


Podľa premiéra Eduarda Hegera je naša republika na boj proti obavy vzbudzujúcemu delta variantu pripravená. "Na delta variant čo sa týka opatrení sme pripravení. Je otázka v akom rozsahu tieto opatrenia zavedieme tak, aby boli primerané,"  skonštatoval premiér Heger.



Delta variant (rovnako ako Kapa) prvýkrát zaznamenali v Indii. Aktuálne je najviac rozšírený vo Veľkej Británii a Portugalsku. "Tento vírus je 2-7x infekčnejší, má kratšu inkubačnú dobu. Nemá síce vyššiu mortalitu, no keďže sa takto rýchlo šíri zaplní nám nemocnice tak, že nebudeme môcť robiť inú medicínu, čo nechceme,"  povedal odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry.



Pri slovách o nižšej úmrtnosti delta variantu však hlavný patológ Slovenskej republiky zdôrazňuje jeden fakt. "Štatistické údaje pochádzajú najmä z Indie, kde zdravotná starostlivosť nie je až tak dostupná, čiže smrtnosť bude vyššia. Uvidíme to až keď sa importy dostanú do Európy a jednotlivých krajín a aká bude reálna úmrtnosť," uviedol hlavný patológ Michal Palkovič.

A je jasné, čo túto smutnú štatistiku môže ovplivniť. "Podľa mňa hlavná premenná je počet očkovaných," uzavrel Palkovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy