Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
COVID AUTOMAT: Od 26. apríla sa otvárajú terasy reštaurácií a fitness centrá
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Od 26. apríla sa otvárajú terasy reštaurácií a fitness centrá

Archívna reportáž: Očkovanosť obyvateľov

BRATISLAVA / Covid automat vytvárali a schválili odborníci. Jeho obsahom sú kritériá na uvoľňovanie alebo sprísnenie pravidiel. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa Covid automatu nachádzame.

Dvadsiateho prvého apríla na tlačovej konferencií po rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský informoval o aktuálnej epidemickej situácii na Slovensku. Od 26. apríla bude v platnosti nová mapa okresov podľa Covid automatu, ktorú vláda schválila 21. apríla. 

"Už vyše roka bojujeme s pandémiu. Najlepšie zvádzame boj, keď bojujeme spolu," povedal na úvod premiér Eduard Heger. "Aj dnes je deň dobrých správ. Chcem sa poďakovať občanom, že môžeme informovať o výsledkoch, ktoré sú zásluhou všetkých občanov dodržiavajúcich opatrenia," pokračoval premiér. Zároveň poprosil občanov aj naďalej o disciplínu. "Ako také poďakovanie za disciplinovanosť občanov uvoľňujeme terasy reštaurácii. Bližšie povie hlavný hygienik Ján Mikas. Uvoľňujeme podľa Covid automatu aj fitnes centrá," informoval premiér Heger. 

Uvoľnenie opatrení:

  • Terasy reštaurácii (Rozostupy stolov v rozmedzí 2 metrov a dve steny terasy by pri zastrešovaní mali byť otvorené)
  • Fitness centrá (max. 6 osôb, jedna osoba na 15 metrov štvorcových + negatívny test)

Aktuálna epidemická situácia na Slovensku

 "V susedných štátoch sa situácia zlepšuje. Je to dobrá správa, lebo napríklad v Chorvátsku je síce situácia lepšia, ale čísla sú vysoké," komentoval epidemickú situáciu v susedných štátoch tajomník Mišík.

"Naďalej nám klesá počet prípadov a hospitalizovaných a najmä počet ľudí na pľúcnej ventilácii. Po dlhej dobe sme sa dostali pod hodnotu 280 ľudí pripojených na pľúcnej ventilácii," konštatoval štátny tajomník Matej Mišík. V nemocniciach sa situácia zlepšuje. "Klesajú výjazdy, čo je obzvlášť dôležité klesajú príjmy a prevyšujú ich prepustenia. Momentálne nám pribúda 150 denne, ale prepúšťaných je podstatne viac," konštatoval tajomník Mišík.

V piatich okresoch sa môžu od pondelka vrátiť do lavíc všetci žiaci základných aj stredných škôl

Priaznivý vývoj epidemiologickej situácie, zaočkovanosť učiteľov a kvalitné pravidlá prevádzky škôl umožňujú vláde a ministerstvu školstva splniť sľub a od 26. apríla prejsť do ďalšej fázy otvárania škôl. Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce – v týchto piatich okresoch sa môžu od pondelka vrátiť do lavíc všetci žiaci základných aj stredných škôl. "Aktuálne čísla sú veľmi dobré, chcel by som preto poprosiť všetkých, školy, učiteľov, nepedagogických a odborných zamestnancov škôl, rodičov aj žiakov, aby boli čo najzodpovednejší a dodržiavali jednotlivé opatrenia. Čím zodpovednejší všetci budeme, tým skôr bude možné vrátiť do škôl všetkých žiakov a tým skôr bude možné udržať školy otvorené,“ upozornil minister školstva Branislav Gröhling.

Rozdelenie okresov podľa epidemickej situácie sa od pondelka opäť zmení, platná bude od 26.apríla

Novú mapu podľa aktuálnej rizikovosti vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19 v stredu schválila vláda, platná bude od 26. apríla. Od budúceho týždňa bude v treťom stupni varovania 22 okresov, do druhého sa zaradí 52 okresov a prvý stupeň bude platiť pre 5 okresov. 

V treťom stupni varovania (bordová farba) budú od 26. apríla okresy Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Ilava, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice a Tvrdošín.

Druhý stupeň varovania (červená farba) bude od budúceho týždňa platiť pre okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

Do prvého stupňa (ružová farba) sa zaradia okresy Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce. "V niekoľkých okresoch došlo k zlepšeniu. Pribudol jeden ružový okres - Stropkov. Podľa regionálnej charakteristiky sa riadi školstvo, testovanie do zamestnania," vysvetlil tajomník Mišík. 

​Do systému očkovania chcú zapracovať aj možnosť neregistrovanou vakcínou

Veková hranica na očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech sa zatiaľ znižovať nebude. Ako na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, rezort chce intenzívne vyhľadávať starších ľudí a doočkovať klientov zariadení sociálnych služieb. "V najbližšom týždni táto aktivita pôjde tam, potom to však nevylučujem,“ povedal minister v súvislosti s možným znižovaným vekového obmedzenia na očkovanie touto vakcínou. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský potvrdil, že systém sa chystá na možnosť očkovania neregistrovanou vakcínou. Na otázku, či by nezvážili predistribuovanie vakcín do niektorých miest, kde je väčší záujem odpovedal minister "rieši sa to."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy