Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Česku polícia zadržala 5 osôb podozrivých z teroristických činov napomáhania na Ukrajine
Zdielať na

V Česku polícia zadržala 5 osôb podozrivých z teroristických činov napomáhania na Ukrajine

Archívna reportáž: Ukrajina Rusko

Praha - Policajti z Národnej centrály proti organizovanému zločinu v noci zadržali päť ľudí, ktorých podozrievajú z teroristických činov kvôli zapojeniu do bojov na východe Ukrajiny na strane samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Nikto zatiaľ nebol obvinený.

Na webe o tom dnes informoval štátny zástupca Martin Bílý z Vrchného štátneho zastupiteľstva Prahe. Zadržaných českých občanov kriminalisti podľa niekoľkých spravodajských serverov podozrievajú, že jazdili bojovať na Ukrajinu na strane proruských separatistov, alebo také cesty chystali či organizovali. "Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe potvrdzuje, že vykonáva dozor nad policajným orgánom Národnej centrálou proti organizovanému zločinu SKPV, sekciou terorizmu a extrémizmu, ktorá vedie trestné konanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu teroristického útoku, trestného činu financovania terorizmu a trestného činu podpory a propagácie terorizmu , pričom tieto trestné činy súvisia so zapojením slovenských občanov do bojov na východe Ukrajiny na strane tzv. Doneckej ľudovej republiky. Policajný orgán zadržal päť fyzických osôb, doteraz nebol nikto obvinený. Policajný orgán vykonáva štandardné úkony trestného konania," uviedol Martin Bílý. Polícia už oznámila, že prípad nesúvisí s prípadom výbuchu muničného areálu vo Vrběticích, ďalšie informácie má zverejniť počas dňa.

Po vyhostení 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe české bezpečnostné zložky podľa autorov článku pokračujú v akcii proti ruskému vplyvu v Česku. Podľa informácií serveru iROZHLAS.cz sa vyšetrovanie sústreďuje okolo paramilitárního spolku. Polícia zistila, že jeden z jeho členov v minulosti odišiel na Donbas, kde sa mal zapojiť do bojov na strane separatistov. Po návrate spolok začal zháňať peniaze, aby do bojujúcej zóny mohli vycestovať ďalší záujemcovia.

V sobotu premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že podľa českých bezpečnostných zložiek na výbuchu v muničnom skladu vo Vrběticích z roku 2014 sa podieľali členovia ruskej tajnej služby GRU, nasledovalo vyhostenie 18 ruských diplomatov z veľvyslanectva v Prahe a následná odvetné akcie Moskvy.

"Úkony trestného konania vykonávané dnešného dňa NCOZ nesúvisí s kauzou výbuchov vo Vrběticích! Informácie k dnešnej realizácii zverejní NCOZ priebehu niekoľkých hodín," informovala ráno polícia na twitteri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy