Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Súdny proces v prípade smrti Georga Floyda je na konci. Policajt Derek Chauvin je vinný
Zdielať na

Súdny proces v prípade smrti Georga Floyda je na konci. Policajt Derek Chauvin je vinný

Policajt Derek Chauvin si verdikt poroty vypočul v pokoji a najavo nedal žiadne emócie.

MINNEAPOLIS / Porota v americkom Minneapolise uznala bývalého policajta Dereka Chauvina vinným z vraždy Afroameričana Georgea Floyda. Štyridsaťpäťročného muža uznali vinným vo všetkých troch bodoch obžaloby, a to z vraždy druhého stupňa, vraždy tretieho stupňa a zabitia.

Chauvina po vyhlásení verdiktu vzali do väzby, kde zostane až do oznámenia trestu. Mohol by skončiť na desiatky rokov vo väzení, vražda druhého stupňa nesie so sebou maximálne 40-ročný trest odňatia slobody, informuje spravodajský portál BBC.

​Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája 2020 v Minneapolise po tom, ako mu policajt Chauvin kľačal na krku, zatiaľ čo on lapal po dychu. Muža zatkli pre údajné použitie falošnej dvadsaťdolárovej bankovky. Zábery zo zatýkania vyvolali globálne protesty proti rasizmu.

Dvanásťčlenná porota rozhodovala o verdikte menej ako deň, po troch týždňoch ostro sledovaného procesu. Zhodnotila výpovede 45 svedkov, vrátane lekárov, odborníkov na použitie sily, policajtov, Floydových blízkych a ľudí, ktorí sa zatýkaniu prizerali, a niekoľko hodín záznamov.

Verdikt poroty vyvolal radostné reakcie pred budovou súdu aj na iných miestach v meste. Niekoľko stoviek ľudí po jeho oznámení jasalo. Právnik Floydovej rodiny Ben Crump neskôr poznamenal, že je to "bod obratu v americkej histórii“. "Bolestne zaslúžená spravodlivosť konečne dorazila,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter s tým, že vysiela jasnú správu o potrebe, aby sa orgány činné v trestnom konaní zodpovedali za svoje činy. Ako pripomína BBC, policajti v USA bývajú zriedkavo odsúdení za úmrtia počas výkonu policajného zaistenia a verdikt v tomto prípade bude všeobecne vnímaný ako ukazovateľ toho, ako bude americký právny systém riešiť podobné prípady v budúcnosti.

Po oznámení verdiktu zavolal rodine zosnulého Floyda americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harris. Biden sa údajne vyjadril, že „aspoň teraz je nejaká spravodlivosť“ a avizoval, že spravia viac pre boj so systémovým rasizmom. "Systémový rasizmus je škvrna na duši celého národa,“ povedal neskôr v televíznom prejave. Harris zase vyzvala poslancov, aby schválili "návrh Georgea Floyda“, ktorý je zameraný na reformu polície v USA.

Policajt Chauvin, ktorý tvrdil, že je nevinný a pred súdom nevypovedal, sa podľa amerických médií pravdepodobne odvolá. Najpravdepodobnejšie pre to využije veľkú publicitu prípadu, pričom jeho obhajoba by mohla argumentovať, že to mohlo ovplyvniť porotu. Predsedajúci sudca Peter Cahill v pondelok tiež uviedol, že priestor na odvolanie by mohli dať aj verejné vyhlásenia kongresmanky Maxine Waters, ktorá cez víkend vyzvala demonštrantov, aby zostali v uliciach a "boli viac konfrontační“, ak Chauvina zbavia viny.

Na možné nepokoje sa pripravujú aj policajné zbory v mestách po celej krajine, pričom rušia dovolenky a zvyšujú počet policajtov dostupných na smeny. Úrady vo Washingtone D.C, ktorý bol v januári dejiskom smrteľných nepokojov v Kapitole, požiadali o nasadenie síl Národnej gardy, uviedol hovorca Pentagonu s tým, že armáda túto žiadosť preveruje. Federálna vláda bližšie nepredstavila svoj plán pre prípad rozsiahlych alebo trvalých občianskych nepokojov.

Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája 2020 v Minneapolise po tom, ako mu policajt Chauvin kľačal na krku, zatiaľ čo on lapal po dychu. Muža zatkli pre údajné použitie falošnej dvadsaťdolárovej bankovky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy