Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
USA otriasla smrť afroameričana. Policajt mu kľačal na krku, muž nemohol dýchať
Zdielať na

USA otriasla smrť afroameričana. Policajt mu kľačal na krku, muž nemohol dýchať

MINNESOTA / Spojenými štátmi americkými otriasa smrť neozbrojeného muža. O život prišiel po zatýkaní štyrmi policajtmi. Zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Policajt zatýkanému mužovi v uliciach Minneapolisu kľačal na krku aj napriek opakovaným prosbám, že nemôže dýchať. O jemnejší prístup ho žiadali aj svedkovia. Neozbrojeného afroameričana policajt zatýkal s ďalšími tromi kolegami. Údajne sa podobal na podozrivého z lúpeže a preukázal sa falošným dokladom. Zomrel krátko po zatknutí. "Takýto postup je pri zatýkaní zakázaný. Obeť 5 minút prosila o pomoc. Policajt zlyhal v najzákladnejšom ľudskom rozmere," uviedol starosta Minneapolisu Jacob Frey. 

"Nejde o náhodnú chybu. treba preskúmať dôkazy, ale podľa mňa je nad slnko jasné, že došlo k porušeniu zákona," uviedla Amy Klobuchar, senátorka za štát Minnesota. 

Škandalózna smrť vyhnala do ulíc Minneapolisu aj Houstonu, odkiaľ obeť pochádzala, tisíce demonštrantov. Väčšinou pokojný dav protestoval trasparentami a skandovanim. S príchodom večera však došlo k násilnostiam. Vzduchom lietali kamene a polícia odpovedala slzotvorným plynom a slepými nábojmi. 

Na Georga si priatelia a blízki spomínajú ako na nežného obra. Obľúbeného chlapíka s dobrým srdcom, ktorý si vedel k ľuďom nájsť cestu. Štyroch zasahujúcich policajtov už prepustili. Podľa ich verzie sa muž vzpieral zatknutiu, čo však nenaznačujú zverejnené zábery. "Rozhodli sme sa ich prepustiť. Prípad už vyšetruje Úrad pre trestné zadržanie aj FBI," uviedol Medaria Arradondo, šéf miestnej polície. Príčinu smrti určí pitva. Rodina mŕtveho požaduje, aby kauzu klasifikovali ako vraždu a prepustení policajti sa museli zodpovedať pred súdom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy