Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počet hospitalizovaných začal konečne klesať, mnohé plánované operácie sú ale stále v nedohľadne
Zdielať na

Počet hospitalizovaných začal konečne klesať, mnohé plánované operácie sú ale stále v nedohľadne

SLOVENSKO / Po mesiacoch, keď sme lámali hranicu štyroch tisíc vážnych prípadov Covid-19 v nemocniciach, začala krivka počtu hospitalizovaných pacientov konečne klesať. Mnohé nemocnice sa postupne viac venujú bielej medicíne, hoci mnohé plánované operácie sú stále v nedohľadne.

Viac ako 4 mesiace sa v slovenských nemocniciach robila takmer výhradne len červená, teda covidová nemocnica. S klesajúcimi číslami sa však na rad dostanú už aj necovidový pacienti. A na svoje vyšetrenia a na operácie ich čaká naozaj veľa. Od Nového roku totiž nariadil minister zdravotníctva. "U nás klesol počet operácii o 51%," priblížila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. 


Podľa čísiel Asociácie na ochranu práv pacienta sú čísla alarmujúce a kvalita života mnohých pacientov sa zhoršila.
"Sa za minulý rok urobilo o 43-tisíc operačných výkonov menej. Diagnostických výkonov bolo menej až o pol milióna. Zanedbávali sa aj prevencie, až o 37%, gynekologické prevencie klesli o 30%," uviedla Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacienta. 

Situácia v nitrianskej nemocnici sa oproti začiatku tohto roka rapídne zlepšila. Je možné, že budú normálne operovať už o niekoľko dní. "Máme 13 covid pacientov a 1 je na pľúcnej ventilácii," ozrejmila hovorkyňa FN Nitra Tatiana Kubinec. Ešte pred 4 mesiacmi v nemocnici museli reprofilizovať viaceré oddelenia. Pacientov s covidom bolo hospitalizovaných aj vyše 200. Operácie, ktoré sa nedajú odložiť, už vykonávajú a čakajú na postupné uvoľnovanie. "Týždenne realizujeme 100-120 neodkladných alebo onkologických operačných výkonov," upresnila Kubinec. 

V Košiciach sa rozhodli opäť spustiť obe pôrodnice, plánované operácie závisia od vývoja situácie. Akútnych necovidových pacientov budu operovať od 1. mája v nemocnici na Rastislavovej ulici. Plánované operácie stále musia čakať. 

Popradská nemocnica ešte vyhraté nemá, ale dobrou správou je, že počet pacientov na jednotlivých covidových oddeleniach neustále klesá. Veria, že sa už počas leta dostanú do normálu, no staĺe budú pripravení na to, ak by pandémia udrela opäť. Počas covidového obdobia odoperovali v poprade prbližne 650 akútnych a onkologických prípadov mesačne, teraz sa nayvše musia pripraviť na nečakané úrazy, vo štvrtok totiž začína vo Vysokých Tatrách lyžovačka. 

V prešovskej nemocnici robia neodkladné operačné zákroky priebežne bez výraznejších čakacích dôb. Návrat k pôvodným operačným plánom vidia po zmene dvoch zásadných vecí. Okrem príkazu ministerstva zdravotníctva aj v znížení počtu pacientov s podporou umelej pľúcnej ventilácie. „Čím by došlo k uvoľneniu aspoň časti lekárskeho a sesterského personálu anestéziologických tímov pre potreby operatívy,“ vysvetlil Boris Mavrodiev, primár OAIM a námestník riaditeľa FNsP Prešov. 

V bardejovskej nemocnici sa už postupne vracajú do normálneho režimu. Už tam funguje komplet ambulantná starostlivosť. V prípade operácií tiež čakajú na príkaz ministerstva zdravotníctva. "Po treťom máji pomaly kompletne obnovíme ako plánovanú operatívu, tak kompletne hospitalizácie, aj plánované aj diagnostické," potvrdil Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska a riaditeľ NsP Bardejov. 

Dobré čísla hlási aj Banská Bystrica, ešte 1. marca mali 127 covidových pacientov. Čísla z utorka hlásia len 33, z toho nikto nepotrebuje umelu pľúcnu ventiláciu. Úplne biela je aj nemocnica v Krupine.

Aj najväčšej nemocnici na Slovensku sa postupne uľavuje. "Tých pacientov je menej, ak to môžeme porovnať, máme 115 pacientv a predtým sme mali 450, na lúcnej ventilácii máme aktuálne 15," informovala Kliská. Na mnohých pracoviskách sa už aj niektoré zákroky vykonávajú. Väčšina z predtým naplánovaných operácii však bude musieť prejsť revíziou. Hneď, ako minister vydá pokyn, je nemocnica pripravená osloviť svojich pacientov, kontaktovať ich bude telefonicky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy