Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia na východo-ukrajinskej hranici sa vyostruje. Ministri zahraničných vecí EÚ začali rokovať
Zdielať na

Situácia na východo-ukrajinskej hranici sa vyostruje. Ministri zahraničných vecí EÚ začali rokovať

UKRAJINA / RUSKO / Situácia na východo-ukrajinskej hranici sa vyostruje. Rádio Slobodná Európa informovalo o nočnom ostreľovaní. Napätím medzi oboma štátmi sa budú zoberať aj ministri zahraničných vecí Európskej Únie. Otázkou má byť, ako by mohla Únia pomôcť pri ukončení konfliktu, ktorý graduje pre narastajúcu aktivitu ruských jednotiek na hraniciach. Ministri budú riešiť aj situáciu v Česku.

Európska únia (EÚ) odhaduje, že pri ukrajinskej hranici je už 150-tisíc ruských vojakov. Po virtuálnom stretnutí ministrov zahraničia členských štátov to povedal šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, podľa ktorého je to najväčšie nasadenie ruského vojska v pohraničí s Ukrajinou vôbec. Odkiaľ má informáciu o počte vojakov, neuviedol, no je to viac ako stredajší odhad ukrajinského ministra obrany Andrija Tarana, ktorý hovoril o 110-tisíc vojakoch, informuje agentúra AP.

"Je jasné, že keď nasadíte veľa vojakov, je to znepokojujúca záležitosť," skonštatoval Borrell s tým, že na rozpútanie konfrontácie stačí "iskra". Neskôr vyzval Rusko, aby stiahlo svojich vojakov.

Borrell sa tiež v pondelok vyjadril na margo stavu väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý je podľa neho "kritický". Ako uviedol, európska dvadsaťsedmička bude pripisovať stav jeho zdravia a bezpečnosť na zodpovednosť Kremľu.

„Zatiaľ nepríde žiaden krok v oblasti zväčšenia sankcií“ na Rusko, vyjadril sa Borrell. Politik tiež uviedol, že nepadla žiadosť o synchronizované vyhosťovanie z EÚ v súvislosti s ostatným sporom Česka a Ruska. Česká republika cez víkend oznámila vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády pre podozrenie zo zapojenia ruských agentov do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.

"Celkovo sa vzťahy s Ruskom nezlepšujú, ale naopak, napätie sa zvyšuje na rôznych frontoch," vyjadril sa šéf európskej diplomacie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy