Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Babiš: Výbuchy vo Vrběticiach neboli štátny terorizmus
Zdielať na

Babiš: Výbuchy vo Vrběticiach neboli štátny terorizmus

PRAHA / Českou politickou scénou naďalej otriasa kauza výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia. Česká vláda prerokovávala dokumenty tajných služieb. V súvislosti s udalosťami u našich susedov má v pláne zasadnúť aj Bezpečnostná rada SR, ktorú zvolal premiér Eduard Heger na utorok o 13:00.

Výbuchy vo Vrběticiach neboli štátny terorizmus, povedal Babiš

Výbuchy v muničných skladoch vo Vrběticiach v roku 2014 neboli aktom štátneho terorizmu. Po rokovaní vlády to povedal český premiér Andrej Babiš s tým, že to bol útok na tovar bulharského obchodníka so zbraňami, ktorý ho zrejme predával krajinám proti Rusku. Znamená to, že Rusko neútočilo na Českú republiku, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

Podobne sa vyjadril aj najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman, podľa ktorého vyšetrovatelia pracujú s verziou, že cieľom bol materiál určený do Bulharska. Výbuch nemal nastať na území Českej republiky, povedal.

Za výbuchmi vo Vrběticiach, ktoré si vyžiadali dvoch mŕtvych, sú podľa českých vyšetrovateľov dvaja agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU, po ktorých pátrajú. Zeman potvrdil, že sú to muži, ktorých vo Veľkej Británii podozrievajú z otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa novičokom v anglickom Salisbury v roku 2018. „Je možné, že tieto osoby boli spojené s útokom na Vrbětice,“ uviedol.

Podľa Babiša je neprijateľné, aby agenti vykonávali takéto operácie na území zvrchovaného štátu. „Je neprijateľné, že agenti vykonali operáciu, ktorú pokazili. Je mi ľúto, že zomreli naši dvaja spoluobčania,“dodal.

Babši pôvodne chcel zverejniť tajnú správu Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o Vrběticiach, to ale tajná služba odmietla. „Vyšetrovatelia nechcú zverejniť viac informácií o výbuchu vo Vrběticiach, vec stále vyšetrujú,“ vysvetlil predseda českej vlády.

Česká republika v spojitosti so zisteniami o Vrběticiach vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády. Rusko v odvete vyhostilo 20 pracovníkov českého veľvyslanectva, ktorí musia Moskvu opustiť do pondelkovej polnoci. Česko tiež v tejto súvislosti vyradilo ruskú spoločnosť Rosatom zo súťaže o dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany.

Najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman prezradil  pár detailov o prípade výbuchu muničných skladov. Napriek apelu českého premiéra Andreja Babiša, vyšetrovatelia nechcú zverejniť viac informácií o výbuchu vo Vrběticiach. Správu   českej tajnej služby zatiaľ nezverejnia.

Oba sklady, ktoré vybuchli boli prenajaté ostravskou spoločnosťou a obsahovali vojenský materiál, ktorý mal byť vyslaný do Bulharska. České orgány činné v trestnom konaní pracujú s verziou, že terčom mala byť práve táto zásielka. Podľa premiéra Andreja Babiša mala zásielka vybuchnuť počas prevážania a bulharská strana mala túto muníciu využiť proti Rusku. Babiš zároveň dodal, že výbuch v Vřbeticiach nebol aktom terorizmu. Podľa Babiša je neprijateľné, aby agenti vykonávali takéto operácie na území zvrchovaného štátu. "Je neprijateľné, že agenti vykonali operáciu, ktorú pokazili. Je mi ľúto, že zomreli naši dvaja spoluobčania," dodal.

Areál po výbuchu bol plne zasiaty nebezpečnou muníciou a preto ho celý vyčistili až v minulom roku. Miesto obhliadajú doteraz. "V období prvého výbuchu boli k návšteve objednané 2 osoby - obchodníci, kde sa následne zistilo, že využívajú falošnú identitu občanov Moldavska a Tadžikistanu. Ďalším preverovaním bolo zistené, že tieto dve osoby pricestovali do Českej republiky niekoľko dní dopredu s využitím krycích dokladov Ruskej federácie," vysvetlil Zeman.

Ubytovaní mali byť v Prahe a následne v Ostrave. Následne malo Česko zistiť, že sa jedná o rovnaké osoby, ktoré sa spájajú s prípadom v Salisbury v roku 2018.  V priebehu vyšetrovania mali české orgány zaistiť množstvo dôkazov, taktiež fotokópie pasov. Na základe kriminalistickej analýzy mali byť stotožnení s útokom na Skripaľa.

Rusko sa podľa ministra vnútra Jána Hamáčka bude brániť a nemožno vylúčiť, že sa objavia aj dokumenty, ktoré majú českú verziu vyvrátiť. "Je tu rad špekulácií a dohadov a rýchlo prídu aj hybridné veci," varoval Hamáček pred šírením dezinformácií. Podotkol, že niektoré médiá už teraz publikujú informácie, ktoré vyzerajú, že pochádzajú zo správ v rôznom stupni utajenia.

Dúfa, že sa kabinetu podarí vyvážiť nutnosť informovať verejnosť a zároveň udržať niektoré podrobnosti utajené. "Aby to bol taký objem informácií, ktorý presvedčí občanov, že ten krok bol správny. A že sa podarí odstrániť informácie, ktoré by mohli poškodiť naše (tajné) služby prípadne iné spojenecké služby, ktoré na tom pracovali," uviedol.

Český prezident Miloš Zeman vyhlásil, že sa k situácií vyjadrí koncom týždňa.

Vyhostenie má paralyzovať českú ambasádu v Moskve

Ministri zahraničných vecí Európskej únie v pondelok rokovali o kauze ruského zapojenia sa do výbuchu vo Vrběticiach. Stretnutie sa taktiež týkalo napätia na ukrajinsko-ruskej hranici a Slovensko na ňom zastupoval šéf diplomacie Ivan Korčok. Minister vnútra Jan Hamáček, ktorý sa zúčastnil stretnutia na tlačovej besede v Prahe informoval, že ruská reakcia na vyhostenie Rusov z Česka je silnejšia než Česko očakávalo. "Vyhostili viac diplomatov, než sme my vypovedali spravodajských dôstojníkov," skonštatoval Hamáček.

Hamáček bude rokovať s premiérom Andrejom Babišom, či je na mieste ďalší krok z českej strany. Pre vyhostených Čechov z Ruska plánuje vláda vyslať vládny špeciál v pondelok večer. Vicepremiér taktiež priznal, že takýto krok "paralyzuje" českú ambasádu. Z Ruska odchádza zástupca veľvyslanca a celý politický a hospodársky úsek.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok  sa počas rokovania šéfov diplomacií krajín Európskej únie zastal Českej republiky. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"S Českou republikou máme dlhodobo nadštandardné vzťahy a o to viac nás znepokojuje, ak sú jej občania vystavení aktivitám, ktoré majú zásadný dopad na ich bezpečnosť. Informácie, ktoré prichádzajú z Českej republiky v súvislosti s explóziou v bezprostrednej blízkosti slovenských hraníc, sú bezprecedentné," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Korčok podporil Česku republiku, ktorá, ako avizovala, bude podrobne informovať svojich spojencov Severoatlantickej aliancie (NATO) a EÚ, keďže bezpečnosť je nedeliteľná a týka sa všetkých.

Na rokovaní ministrov zahraničných vecí Korčok zároveň vyzdvihol význam spolupráce spojeneckých spravodajských služieb, ktoré "majú kľúčovú úlohu pri zaručení vnútornej bezpečnosti a ochrane našich štátnych záujmov."

Praha vyzvala na vrátenie časti územia ambasády Ruska

Vedenie Prahy vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskom navrátenie časti Stromovky, ktorú zabralo v roku 1968 po invázii vojsk Varšavskej zmluvy. Magistrát chce, aby sa rozloha ruskej ambasády vrátila do stavu pred 21. augustom 1968 a mesto tam obnovilo verejne prístupnú zeleň. Vedenie Prahy chce tiež znížiť počet parkovacích miest vyhradených pre veľvyslanectvo.  Vyplýva to z dokumentu, ktorý dnes schválili pražská radnica.

Ruské ministerstvo zahraničia hovorí o nepriateľskom akte

Hovorca ruského prezidenta Dimitrij Peskov vyhlásil, že Kremeľ kategoricky nesúhlasí so závermi českej strany o zapojení sa ruských tajných služieb do výbuchu muničného skladu.  "S takýmito závermi kategoricky nesúhlasíme. Považujeme ich za povokačné a nepriateľské," citovala ruská vládna tlačová agentúra TASS. 

Vyhostenie ruských diplomatov z Českej republiky  za nepriateľský akt českých úradov označila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. V rozhovore pre denník Izvestija v tejto súvislosti ako "absurdné" opísala dôvod tohto kroku, ktorým je podľa Prahy zapojenie ruských tajných služieb do výbuchu muničného skladu pred siedmimi rokmi.

Podľa Zacharovovej sú akcie Prahy nepriateľské nielen kvôli prostému vyhosteniu ruských diplomatov v bezprecedentnom počte a kvôli forme, akou to bolo urobené. "Ale aj preto, že oficiálne Praha absolútne absurdne obvinila ruské zvláštne služby zo zapojenia do výbuchov skladu v roku 2014," uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie.

Zacharovová navyše obvinila české úrady z "neúcty k vlastným občanom", pretože explózie vo Vrběticích podľa nej bola "skutočne tragický prípad, ktorý vyžadoval vyšetrovanie". Okrem toho dodala, že za všetkým stojí Spojené štáty, ktoré opäť predviedli "starý scenár". Slová podpredsedu českej vlády Jana Hamáčka, že Praha nemá v úmysle oznámiť Moskve podrobnosti vyšetrovania, sú podľa Zacharovové dôkazom, že "celá táto historka je vymyslený, špinavý, nechutný fejk".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia takisto povedala televízii Rossija-1, že české veľvyslanectvo v Moskve už nesmie k práci najímať ruských občanov. "Teraz ani USA, ani Česko takúto možnosť - najímať ľudí medzi našimi občanmi k práci u seba na veľvyslanectve - nemajú," dodala.

​Politológ Mesežnikov: Udalosti v Česku ukazujú, že Rusko nie je spoľahlivý partner

Otázka, ktorú by v súčasnosti malo Slovensko riešiť v súvislosti s udalosťami v Českej republike nie je, či vyhostiť ruských diplomatov - agentov, ale koľko ich vyhostiť. Skonštatoval to politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Predstavitelia Slovenska podľa neho doteraz vyjadrovali verbálnu solidaritu s ČR, avšak pokiaľ by európske štáty rozhodli o vyhosťovaní diplomatov, Slovensko by sa podľa neho malo určite pripojiť.

"Tá kauza nie je o nič menej významná, ako kauza Skripaľ. Boli do nej zapojené tie isté osoby," uviedol Mesežnikov ma margo výbuchu z roku 2014. Zdôraznil pritom, že v tomto prípade išlo aj o väčší počet obetí. Mesežnikov zároveň pripomenul, že ČR mala s Ruskom podpísanú zmluvu o priateľstve a spolupráci, napriek tomu bol na jej území spáchaný teroristický útok. To podľa neho dokazuje, že Rusko nie je spoľahlivým partnerom.

Pokiaľ ide o dovoz vakcíny Sputnik V na Slovensko, podľa Mesežnikova aj prípad z ČR dokazuje že celá vec bola veľký omyl. "Teraz je na iniciátoroch, aby to vyriešili," dodal.

​Pri výbuchu vo Vrběticiach zahynuli dvaja ľudia

Jeden sklad vo Vrběticiach vybuchol v októbri 2014, druhý v decembri toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Polícia explózie vyšetruje ako úmyselné všeobecné ohrozenie.

Muníciu, uloženú v ďalších skladoch, z Vrbětic odviezli. Pri výbuchoch bolo zasiahnutých 1 319 hektárov pôdy, z toho zhruba 341 hektárov priamo v areáli. Väčšinu pozemkov už majú späť v užívaní ich majitelia. V budúcnosti by mali získať všetky pozemky a objekty v areáli do svojho majetku Vojenské lesy a majetky ČR, ktoré na nich plánujú hospodáriť.

Reakcie slovenských najvyšších ústavných činiteľov si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy