Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Mnohí Slováci siahajú na finančné rezervy. Ako zvládnuť dlhy? Aj toto je jedným z riešení
Zdielať na

Mnohí Slováci siahajú na finančné rezervy. Ako zvládnuť dlhy? Aj toto je jedným z riešení

BRATISLAVA / Nezamestnanosť a pokles príjmov nútia mnohých Slovákov siahať na svoje finančné rezervy. Tisícky domácností preto hľadajú spôsoby, ako znížiť náklady a čosi ušetriť. Jedným z riešení je zlúčenie viacerých úverov do jedného.

Ekonomická situácia mnohých slovenských rodín sa, podľa predpokladov Národnej banky, bude v tomto roku zhoršovať. Na takú ústretovosť štátu a finančných inštitúcií ako počas prvej vlny pandémie, sa však už nebudeme môcť spoliehať. Odklad splátok je však iba jednou z možností, ako preklenúť finančné suchoty počas pandémie. Tou ďalšou by mohlo byť napríklad refinancovanie. V praxi to znamená zlúčiť viacero úverov do jedného s lepšími podmienkami.

„Mnohí ľudia nepoznajú výhody refinancovania a pritom môžu ušetriť aj desiatky eur mesačne," vyjadrila sa Erika Rybanská, finančný expert Brokeria. „Aj malé zníženie úrokovej sadzby môže priniesť úsporu," povedala Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. Tie klesli na historicky najnižšiu úroveň a pri hypotékach sa začínajú už od pol percenta. „Môžeme zlúčiť napríklad hypotéku a spotrebný úver do jedného a získame tým jednu výhodnejšiu a nižšiu mesačnú splátku," ozrejmila Žáčková.

„Pokiaľ je úrokový rozdiel pol percenta, t.j. stará sadzba sa zníži minimálne o pol percenta, tak sa to finančne oplatí," zhodnotil Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu Finančný kompas. „Má 100-tisíc úver so sadzbou 1,26 % a my si to refinancujeme so sadzbou 0,5 %, tak tam máme úsporu 12-tisíc za celú dobu toho splácania, čo nie je málo," skonštatovala Žáčková.

Dôležité je všetky možnosti prepočítať a nájsť tú najvýhodnejšiu. „Celé vybavenie takého zlúčenia trvá od troch do šiestich týždňov," vyjadrila sa Rybanská. Zdá sa, že počkať si, má v tomto prípade zmysel. Refinancovanie však nemusí byť výhodné pre každého a to najmä vtedy, ak má krátky čas do konca fixácie úroku. „Pretože pri obnove úrokovej sadzby mám možnosť aj so svojou bankou vyjednávať a vyjednať si lepšie podmienky," dodal Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy