Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kruté praktiky prevádzača, ktorý chcel dostať Indov na Slovensko: Väznenie a krvavé bitky
Zdielať na

Kruté praktiky prevádzača, ktorý chcel dostať Indov na Slovensko: Väznenie a krvavé bitky

SLOVENSKO / UKRAJINA / Tri dni ich bil do krvi a držal v rodinnom dome proti ich vôli. Takto kruto sa k trom migrantom z Indie správal prevádzač, ktorý ich chcel dostať na Slovensko. Po poslednej bitke sa im podarilo rozbiť okno a vyskočiť. Na susednom dvore prosili miestnych ľudí o pomoc. Stalo sa to v tesnej blízkosti východnej hranice.

​Vo videu môžete vidieť autentické zábery priamo z domu, kde prevádzač väznil troch mladých mužov z Indie. Išlo o cudzincov vo veku od 20 do 26 rokov. Vo svojej výpovedi uviedli, že muž ich v dome držal tri dni. Počas nich čelili surovým bitkám, až kým sa im nepodarilo ujsť. "Rozbili okno, vyskočili, pribehli do susedov a prosili o pomoc," povedal tlmočník. Po bitke utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali lekárske ošetrenie. Prípad začala vyšetrovať polícia Zakarpatskej oblasti. "Dom, v ktorom boli cudzinci zadržaní, patrí 41-ročnému miestnemu obyvateľovi, ktorý sa už v roku 2019 podieľal na podobnej trestnej činnosti a je momentálne trestne stíhaný," uviedla  Inesa Manzulič, hovorkyňa polície Zakarpatskej oblasti. Ukrajinca zadržali, hrozí mu 5-ročné väzenie.

Skúsenosti s neľudskými praktikami prevádzačov majú aj nelegálni migranti, ktorí sú umiestnení v zariadení v Medzilaborciach. "Prevádzačstvo je tvrdý biznis. Za veľa peňazí, veľa rizika," vyjadril sa Vladislav Fejo, riaditeľ zariadenia pre maloletých bez sprievodu. Smutný príbeh si vypočuje riaditeľ, aj jeho kolegovia s každým príchodom nového cudzinca. "Maloletý nám rozpráva, že peši ide aj 70 kilometrov v lese, v noci, po močiaroch, brodí rieky, cez deň sa schovávajú, jedlo dostávajú len tak, aby prežili," ozrejmil Fejo.

V posledných dvoch rokoch využívajú nelegálni migranti častejšie takzvanú balkánsku trasu - najviac mladí muži z Afganistanu. Cez slovensko–ukrajinskú hranicu k nám zasa prichádza najviac maloletých z Vietnamu a Bangladéša. No mali tu už aj chlapcov z Indie. "Sú to chlapci väčšinou slušne vychovaní a asi to vyplýva aj z ich náboženstva. Sú pracovití a skromní," skonštatoval Fejo. Práve náboženstvo zohráva dôležitú úlohu aj u migrantov z moslimských krajín, kde sa v týchto dňoch začal ramadán. "Nastáva fáza kľudu, kedy je ramadán a potom sa tá krivka znova zvyšuje," dodal Fejo. Do Medzilaboriec priviezli len od začiatku tohto roka 55 maloletých migrantov, čo je v zariadení historicky najvyšší počet za toto obdobie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy