Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Oscarový Obchod na korze oslavuje 55 rokov. Čo sa vtedy dialo v Sabinove?
Zdielať na

Oscarový Obchod na korze oslavuje 55 rokov. Čo sa vtedy dialo v Sabinove?

SABINOV / Uplynulo 55 rokov, čo za veľkou mlákou zožalo vtedajšie Československo obrovský úspech. Film Obchod na Korze, ktorý sa nakrúcal v Sabinove, získal prestížnu sošku Oscara. V meste si jeho slávu pripomínajú dodnes.

Pre Sabinov to bola veľká sláva aj bez Oscara, celé mesto žilo nakrúcaním filmu a herci bývali nielen v hoteloch, ale aj po súkromných príbytkoch.


Popri hereckých legendách sa vo filme objavili aj miestni obyvatelia. Mnohí už nežijú. Pani Anna si na nakrúcanie pamätá veľmi dobre. I na to, že za pár dní si aj komparzisti dokázali zarobiť aj niekoľkomesačný plat.



"Som tu, kde sme boli v Prahe na Barandove aj so svojou mamou. Bola som maturantka mala som 18 rokov, teraz mám 75," opisovala jednu z fotografií vytvorených počas nakrúcania komparzistka z oscarového filmu Anna Záletová.


Jedna zo scén sa nakrúcali aj na balkóne, ktorý je dodnes súčasťou kancelárie primátora mesta. Pod balkónom montovali amplión a filmový Pidi Báči sa bál, že príde o robotu.


Juraj Vrábel, čo by hovorca mesta Sabinov je okrem iného historikom. Vďaka nemu má Sabinov veľa uchovaných spomienok. V rámci svojho bádania sa dostal aj do filmových ateliérov na Barandove. Mnohé interiéry boli nakrúcané práve v štúdiách. S tapetami Sabinova v pozadí.


"V Prahe boli postavené obrie plagáty Sabinova. Polovica žien sa prechádzala medzi plagátom a medzi filmovým obchodom v Barrandove,"
vysvetlil Vrábel.



Téma vzniku slovenského štátu a židovského transportu sa napokon s filmom spojila neplánovane aj v realite. V jeden rovnaký deň, len v iné roky. 18.4. 1939 bol prijatý prvý protižidovský zákon, v rovnaký dátum, len v roku 1947, bol popravený prezident Slovenskej republiky, no a napokon 18. apríla1966 získal film Obchod na korze zlatú sošku, ktorú si cenia filmári po celom svete.



"Tento film na dané obdobie bol nadčasový a jeho odkaz trvá dodnes," uzavrel priimátor mesta Michal Repaský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy