Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zmenia sa podmienky väzby na Slovensku?
Zdielať na

Zmenia sa podmienky väzby na Slovensku?

BRATISLAVA / Slovensko je dlhodobo medzinárodnými inštitúciami kritizované zato, ako zaobchádza s väzňami. Pre niektorých je väzba nástrojom mučenia, pre iných nevyhnutná karanténa, ktorá dýcha zločinu na krk. Autority sa zhodli, že to nie je nastavené dobre. Na stole je preto nový návrh, ktorý ide do parlamentu.

"V base sa ľudia... podrezávajú si žily, obesia sa, podpália cely, jednoducho sú tam bitky, furt sa tam niečo deje. Poviem vám pravdu, každý rozmýšľa už pri tom nejakom konci síl, že jednoducho, či nie je jednoduchšie to ukončiť," takto opisoval peklo, ktoré prežil za mrežami kolúznej väzby muž aktuálne stíhaný na slobode. Rok nemal žiadny kontakt s rodinou.

podmienkach väzby na Slovensku sa začalo vo veľkom verejne diskutovať, keď sa objavili prípady pokusov o samovraždu, či hospitalizácii prominentných väzňov. "Nejde teraz o to, aby sme rýchlo urobili nejakú zmenu, pretože sa javí, že by to bolo dobré. Ale treba ju urobiť naozaj tak aby plnila svoj účel," povedala vo februári ministerka spravodlivosti, s tým, že treba zriadiť pracovnú skupinu. Prokurátori, policajti, advokáti aj politici mali spoločne nájsť riešenie. "Slovenská advokátska komora vypracovala veľmi detailne návrh novelizácie trestného poriadku, ktorý je v absolútnom súlade s európskymi štandardami," konštatoval podpredseda Slovenskej advokátskej komory, Ondrej Laciak. Komora chcela umožniť náhradu väzby, upravila dôvody, no najmä navrhla kolúznu väzbu upraviť na maximálne tri mesiace. V Česku to tak majú 18 rokov. "Za tie 3 mesiace je možné vypočuť naozaj všetkých svedkov, kde by hrozilo nejaké ovplyvňovanie," doplnil Ondrej Laciak. Podľa informácii TV JOJ sa pracovná skupina stretla raz. Minulý týždeň. S tým, že ministerstvo rovno prišlo s návrhom. Dôvody kolúznej väzby rozdeľuje na dva režimy. "Sú dôkazy, že k tomu dochádzalo, to je režim pôvodný, tam by som povedala, že sa nič nemení, a potom ten nový režim, tam sú tie prísne podmienky, tak ten hovorí, že iba 5 mesiacov. A koniec," informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Na to, aby však mohli vyšetrovatelia lehotu stihnúť, bude sa musieť podľa ministerky meniť celý trestný proces. Od obvinenia cez obžalobu až po odsúdenie. Tak, aby za 5 mesiacov stihli uzavrieť aspoň časť daného prípadu. "Javí sa, že ten proces je neprimerane v niečom náročný a natiahnutý aj v čase. Dá sa to proste zjednodušiť," doplnila ministerka Kolíková. "Nevidím dôvod, prečo by maximálna lehota mala byť 5 mesiacov, keď je overené praxou, že tie tri mesiace sú naozaj dostatočný čas," vyjadril sa Ondrej Laciak. Ministerstvo spravodlivosti teda zatiaľ rieši iba dôvody väzby, dĺžku trvania, či náhradu väzby. Podľa advokátskej komory je však minimálne rovnako dôležité konečne začať riešiť, v akých podmienkach je väzba na Slovensku vykonávaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy