Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekári volajú po postcovid ambulanciach. Pribúda pacientov s komplikáciami po prekonaní
Zdielať na

Lekári volajú po postcovid ambulanciach. Pribúda pacientov s komplikáciami po prekonaní

BRATISLAVA / Pribúda čoraz viac ľudí, ktorí majú komplikácie aj po prekonaní Covidu. Pacienti napríklad potrebujú pravidelnú návštevu pľúcnej ambulancie. Neraz sa u nich vyskytujú neurologické či psychiatrické problémy. Lekári preto volajú po vzniku postcovidových ambulancií.


Ani 3 mesiace po prekonaní covidu nie som v poriadku, takýto príbeh popisuje stále viac pacientov. "Trápi ma sťažené dýchanie. Bolesť na hrudníku je s tým spojená, taktiež zvýšená únava a obrovské padanie vlasov," povedala pre TV JOJ jedna z pacientok.

Potvrdilo sa jej, že návšteva lekára bola nevyhnutná. "Ja som absolvovala až punkciu, pretože som mala zrazeniny," vysvetlila pacientka.

Dostať sa však v krátkom čase k lekárovi, najmä špecialistovi, býva problém. "Čakacie doby tam boli 2-3 týždne, čo je málo, no v mojom prípade som nedokázala vôbec dýchať," dodala žena trpiaca dlhým covidom.

Na potrebu postcovidovej starostlivosti upozorňujú lekári stále viac.

"Určite tých ambulancií dostatok nie je," myslí si Štefan Laššán z pneumológie a funkčnej diagnostiky UNB v Bratislave.

"Ten nápor na špecializované ordinácie, nielen v pneumológií, je veľmi veľký," zhodnotila pneumologička Mária Drugdová.

"Je potrebné, aby si to v prvom rade všimli zdravotné poisťovne, aby porozmýšľali, aké výkony majú vzniknúť a čo treba lekárom preukázať," uviedol predseda LOZ Peter Visolajský.

Podľa ministra zdravotníctva "ide o otázku, ktorou sa veľmi intenzívne zaoberá." Ministerstvo argumentuje tým, že sa schválila zmena zákona ohľadom rehabilitácie postcovidových pacientov v kúpeľoch, či zmeny sa dotknú aj ambulantnej sféry.

Starostlivosť aj po prekonaní Covid-19 nepotrebuje každý, skupina týchto pacientov ale stále narastá. Môže sa tak jednať až o 20 000 ľudí.


Časť pacientov potrebuje prejsť po prekonaní choroby kontrolou. "Aspoň k svojim praktickým lekárom, ktorý by ich mohol poslať na röntgen hrudníka, spraviť základné biochemické ukazovatele, krvný obraz, EKG natočiť a prípadne zistiť, či tam nie je nejaké krvné poškodenie," informoval primár centrálneho prijmu UNB v bratislavskom Ružinove Július Hoddosy.


Napríklad podľa štúdie zverejnenej v Lancete urobenej na vzorke 230-tisíc ľudí približne každý tretí pacient mal po covide dlhodobejšie neurologické problémy. Tie sú najčastejšie respiračné, môžu byť ale rôzneho charakteru.

"Kardiovaskulárne komplikácie, neurologické, psychiatrické komplikácie a muskulo-skeletálne, ktoré sú veľmi časté," zhodnotila pneumolgočka Mária Drugdová. Podľa primára Júliusa Hoddosyho môže ísť taktiež o poškodenie pečene alebo obličiek.


Problémom budú najmä zahltené pneumologické ambulancie, ktorých bolo už pred pandémiou málo.

"Jednoznačne je nedostatok pneuológov. V bratislavskom kraji máme 14 ambulancií, z toho 4 lekári sú v dôchodkovom veku," povedala pneumologička Drugdová.

Tento obor treba spopularizovať a pneumologické ambulancie potrebujú aj finančnú injekciu. Pacientov im pribudlo, na financiach sa to ale neobjavilo. Hovorí sa aj o potrebe vzniku novej oficiálnej diagnózy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy