Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko reaguje na vyhostenie diplomatov z Česka. Vyhosťuje 20 českých zamestnancov z Moskvy
Zdielať na

Rusko reaguje na vyhostenie diplomatov z Česka. Vyhosťuje 20 českých zamestnancov z Moskvy

BRATISLAVA / Česká republika vyhostí 18 ruských diplomatov, ktorých identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to oznámili premiér Andrej Babiš a minister vnútra a dočasný minister zahraničia Jan Hamáček s tým, že existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. O týchto skutočnostiach informoval premiér Andrej Babiš.

Ruskí politici v prvých reakciách označili tvrdenie českých vládnych politikov za absurdné. Teraz vydali vyhlásenie, v ktorom oznamujú svoj odvetný krok. 

Rusko vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády, z krajiny musia odísť do polnoci pondelka. Ruské ministerstvo zahraničia to oznámilo českému veľvyslancovi v Moskve, Vítězoslavovi Pivoňkovi. Oznámili to prostredníctvom vyhlásenia.

Ruská diplomacia vníma vyhostenie ruských diplomatov z Česka ako provokáciu. Dokonca za tým vidí americký vplyv. Obvinenia, ktoré oznámil český premiér Andrej Babiš, považujú Rusi za nepodložené a absurdné. "Podnikneme odvetné opatrenia, ktoré donútia autorov tejto provokácie pochopiť svoju zodpovednosť za zniečenie základných bežných vzťahov medzi našimi krajinami," uvádza vo vo vyhlásení ruské ministerstvo. "Vo svojej snahe vyhovieť USA vzhľadom k nedávnym americkým sankciám proti Rusku české úrady prekonali aj svojich zámorských pánov," píšu vo vyhlásení. 

Rozhodnutie Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov je snahou Západu odviesť pozornosť od aktivít organizovanej skupiny plánujúce prevrat v Bielorusku. Podľa agentúry TASS to dnes povedal šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zo zapojenia do tohto plánu obvinil americké tajné služby.

Cesta do Ruska bol manéver

Avizovaná pondelková cesta do Moskvy českého vicepremiéra Jana Hamáčka bola len zastierací manéver v rámci akcie s vyhostením 18 dôstojníkov ruských tajných služieb SVR a GRU. Informoval o tom dočasný minister zahraničných vecí Ján Hamáček na sociálnej sieti. "Vzhľadom na rozsiahlosť a ojedinelosť celej akcie aj v rámci celého NATO a EÚ bolo nutné akciu vykonať diskrétne, pričom svoju rolu hrala aj moja avizovaná cesta do Moskvy. Z pochopiteľných dôvodov nemôžem verejnosti povedať všetky podrobnosti,“ napísal Hamáček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy