Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mnohé deti boli bezpríznakové, teraz majú postcovidový syndróm
Zdielať na

Mnohé deti boli bezpríznakové, teraz majú postcovidový syndróm

SLOVENSKO / Kým dospelí zapĺňajú Covidové oddelenia, v prípade detí sa to aj naďalej stáva výnimočne. Lenže po tom, ako sa k nám dostala britská mutácia, zaznamenávajú lekári stále viac prípadov multisystémového zápalového syndrómu. Tento stav prichádza až po prekonaní ochorenia a sprevádzajú ho vysoké horúčky, vyrážky, hnačky aj zápal srdcového svalu.

V porovnaní s dospelými naďalej platí, že deti sa kvôli covid-19 do nemocníc dostávajú len ojedinele. Jedna z poisťovní zverejnila aj konkrétne dáta. "Od začiatku pandémie prekonalo ochorenie Covid-19 viac ako 2000 našich poistencov do 3 rokov, a viac ako 2600 vo veku do 6 rokov. Veľa detí nemalo vôbec žiadne príznaky," informuje hovorkyňa Union Zdravotná poisťovňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

V detskej fakultnej nemocnici v BB od začiatku hospitalizovali 78 detí 

"Šesť z toho zápal pľúc, ani jedno nemuselo byť napojené na umelú pľúcnu ventiláciu, najmladšie bolo 15 dňové dieťa," informuje hovorkyňa nemocnice DFNsP Banská Bystrica Jana Petríková. 

Okrem toho mali aj osem pacientov s pokovidovou komplikáciou. Takzvaný detský hyperinflamačný syndróm, má podľa lekárov podobné prejavy ako Kawasakiho choroba, ako horúčka, výsyp tela, začervenia očí, zdurené uzliny. "Zákernosť tohto stavu spočíva v možnom zlyhaní orgánov, zápal srdca," informuje lekárka detská klinika SZU DFNsP Banská Bystrica Dušana Moravčíková.

Aj v Trnave vnímajú v posledných dvoch mesiacoch nárast prípadov tejto pokovidovej komplikácie, dokonca aj u bezpríznakových detí, u ktorých prekonanie koronavírusu potvrdili až protilátky. "Pribúdajú deti s postcovidový multisystémový zápal. Každý týždeň máme jedného dvoch, deti od 6 mesiacov až do 14 rokov," informuje primátor pediatrickej klinika Trnava MUDr. Marián Hrebík.

Podobné prípady riešia aj v Bratislave

"V Národnom ústave detských chorôb sme poskytli zdravotnú starostlivosť 12 pacientom s pediatrickým multisystémovým inflamačným syndrómom (PIMS)," vyjadrenie NÚDCH. 

U detí sa syndróm objavil 6 až 8 týždňoch po prekonaní Covidu

Rekonvalescencia sa bude počítať v mesiacoch. Nemocnice však liečbu zvládajú. "Všetko zatiaľ dopadlo dobre, žiadne komplikácie sme nemali, ani zlyhanie srdca," informuje Hrebík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy