Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vlaňajšia tragédia vo Vrútkach otriasla celým Slovenskom. Vyšetrovanie postupu policajtov je ukončené
Zdielať na

Vlaňajšia tragédia vo Vrútkach otriasla celým Slovenskom. Vyšetrovanie postupu policajtov je ukončené

VRÚTKY / Vlaňajšia tragédia v spojenej škole vo Vrútkach pri ktorej prišiel o život obľúbený učiteľ Jaroslav Budza, otriasla celým Slovenskom. Bývalý žiak Ivan prišiel do školy s nožom v ruke, zranil dve deti a učiteľku. Učiteľa, ktorý sa ich snažil ochrániť, bodol smrteľne. Policajti z obvodného oddelenia, ktorí boli na mieste krátko po ohlásení, ozbrojeného páchateľa prenasledovali a nakoniec smrteľne zranili.

Postup policajtov pri zásahu preveroval úrad inšpekčnej služby a vyšetrovanie už ukončili. Ivana, ktorý po brutálnom čine zo školy ušiel, prenasledovali dvaja policajti. Páchateľ na nich útočil, obaja použili služobnú zbraň. "Policajt mal postrelené koleno, ten druhý prst. Ten útočník mal nôž ale on sa už rezal sám," uviedla svedkyňa Barbora.

"Bezprostredne po služobnom zákroku, pri ktorom bola jedna osoba zranená a jedna usmrtená, začalo vyšetrovanie inšpekčnej služby. Jeho cieľom bolo náležite objasniť, či bol postup príslušníkov PZ v súlade zo zákonom," informuje hovorkyňa MV Petra Friese. 

Rozprávali sme sa s bývalým policajtom a zakladateľom špeciálnej jednotky, je presvedčený o tom, že to ako policajti zakročili bolo znakom ich neskúsenosti. "Nestačí policajta obliecť do uniformy a dať mu zbraň a poslať ho na ulicu, ale treba sa venovať aj výcviku. Nejednali na základe taktického výcviku, ale ukončili ten zásah s pudom sebazáchovy," hovorí bývalý policajt Igor Labath. 


Podľa bývalého policajta je zo záberov zjavné, že výcvik zasahujúcim policajtom skutočne chýbal. Tomáš bol pred tragédiou vo Vrútkach v zbore len rok a pol. V roku 2018 v službe zachránil život dôchodcovi. "Je to náplň našej práce, nikdy nevieme kam nás operačný pošle, musíme byť pripravení," povedal Tomáš. 

Vo Vrútkach mal ale páchateľ v rukách nôž, v okolí boli ľudia dokonca mamičky s deťmi. "Tam nebolo času na rozmýšľanie, v podstate cvičený človek by to zvládol lepšie ale oni nemali časový priestor," hovorí bývalý policajt Igor Labath. 

Vyšetrovateľ inšpekčnej služby mal k dispozícii množstvo dôkazov aj znaleckých posudkov a vyhodnocoval aj kamerové a zvukové záznamy. "Vyšetrovateľ vydal uznesenie, ktorým trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví zastavil. Vyšetrovateľ okrem iného konštatoval, že policajti, ktorí služobný zákrok vykonali, konali v súlade so zákonom," informuje Friese. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy