Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
COVID AUTOMAT: Slovensko ostáva v čiernej farbe, polepšila si Bratislava. Toto sú pravidlá platné od 1. marca
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Slovensko ostáva v čiernej farbe, polepšila si Bratislava. Toto sú pravidlá platné od 1. marca

BRATISLAVA / Covid automat vytvárali a schválili odborníci. Jeho obsahom sú kritériá na uvoľňovanie alebo sprísnenie pravidiel. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa Covid automatu nachádzame. Od 1. marca sa v niektorých okresoch menia opatrenia.

Dvadsiateho tretieho februára na tlačovej konferencií minister zdravotníctva predstavil aktuálny epidemiologický stav Slovenska. 

V porovnaní so susednými krajinami trend sa zhoršuje v Českej republike. Slovensko má reprodukčné číslo tesne na hodnotou 1. "U ostatných sa tiež zhoršujú výsledky, ale sú menej kritické ako u nás," konštatoval Krajčí. 14 denná incidencia vzrástla z minulo týždňových z 506 na 531. Počet hospitalizovaných prekročil hranicu 4 000. "Dochádza nám počet pľúcnych ventilátorov," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. V rámci kyslíkových lôžok je obsadenosť na 76%. Čo sa týka rizikovejších lôžok, na jednotkách intenzívnej vakcíny je obsadenosť na 80% a viac. "Klesajú nám počty od 80 a vyššie a takisto aj 65 do 79 rokov," konštatoval Krajčí. Doplnil aj informáciu, že vekové zastúpenie 51 až 64 stúpa a je to aj v dôsledku zvýšeného výskytu britskej mutácie. 

Slovensko aj naďalej v čiernej farbe

Nesplnili sme ani tento týždeň ani len jednu z dôležitých faktorov pre prechod do lepšej fázy. Počet prípadov priemerne je 5 089 a počet hospitalizovaných prekročil nový rekord 4 017. "Tá situácia celoslovensky s malými regionálnymi zmenami sa nám zhoršuje," uviedol minister zdravotníctva. V čiernej farbe je 20 okresov, 53 okresov má bordovú farbu a máme 6 okresov s II.stupňom varovania. "Bohužiaľ, červené okresy už nemáme," informoval šéf rezortu zdravotníctva. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

​​

​Správanie po pozitívnom výsledku

Je dôležité dodržiavať karanténu a časový interval znovu otestovania. "Po pozitívnom výsledku aj antigénového testu je dôležité ísť do karantény a trasovať kontakty," upozornil minister Krajčí. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

​Opatrenia platia rôzne podľa farieb

V čiernych farbách sa neotvárajú školy, v bordovej farbe je to na odporučení regionálneho hygienika a v červenej sú školy otvorené. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

Počet hospitalizovaných je jedným z faktorov na presunutie z čiernej do bordovej farby. Momentálne je číslo hospitalizovaných vyššie ako požadovaný počet v covid automate. Ďalším faktorom je reprodukčné číslo, ktoré stále nebolo pod hodnotu 1. Farba Slovenska sa podľa Covid automatu meniť nebude. Nesplnili sme ani jeden z troch potrebných faktorov: počet hospitalizovaných neklesol, ani denný počet potvrdených prípadov a reprodukčné číslo.

​Marek Krajčí informoval aj o prehodnotení vyhlášky o prístupe ľudí s pozitívnym testom do obchodu. V súčasnosti máme zaočkovaných viac ako 100 tisíc ľudí druhou dávkou. Prvú dávku dostalo 382 432 ľudí. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy