Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka sa stretla s Kollárom a Matovičom. Pred rokovaním o koronavíruse poslala list Krajčímu
Zdielať na

Prezidentka sa stretla s Kollárom a Matovičom. Pred rokovaním o koronavíruse poslala list Krajčímu

BRATISLAVA / Na úrade vlády sa hľadala zodpovednosť, v prezidentskom paláci riešenia a v parlamente dostatočný počet poslancov na podporu predĺženia núdzového stavu. Takto vyzerali uplynulé hodiny na slovenskej politickej scéne. Nič z toho však neprinieslo konkrétne riešenie. A tak najbližšie hodiny budú plné napätia.

"To moje rozhodnutie bola chyba, veľká chyba," okomentoval v pondelok predseda vlády svoje rozhodnutie nebyť na čele boja proti koronavírusu.

Boli to práve nevestičky a internetová anketa, kde sa premiér Matovič podľa vlastných slov nechal presvedčiť vydajachtivými ženami a trval na zmiernení opatrení. Nepomohla ani ručná brzda, ktorú v zápätí na margo stúpajúcich čísel zatiahol. Odvtedy rástli počty hospitalizovaných aj mŕtvych.Tvrdí, že on sám za to nemôže. "Nehľadajme vinníkov všade niekde okolo nás. A Matovič a Krajčí a hen a onen. Každý jeden máme svoj podiel viny, okrem tých, ktorí 100 percentne dodržiavali opatrenia," vyhlásil Matovič.


Vinný podľa premiéra nie je ani minister zdravotníctva Marek Krajčí. O odvolávaní nechce ani len počuť.  "Ja by som bol radšej, aby boli odvolávaní tí, ktorí hovorili otvorme reštaurácie, otvorme obchody. A blokovali či už nákupy testov, alebo prísnejšie lockdowny," uviedol premiér.

"To teraz čakáte, že k takýmto gebuzinám sa mám vyjadrovať? K osobným útokom, mnohokrát podpásovým, zo strany Igora Matoviča sa nevyjadrujem, lebo to nemá zmysel," oponoval Sulík novinárom, ktorí sa ho na na útoky pýtali.

Zatiaľ čo sa na Úrade vlády hľadala zodpovednosť, v prezidentskom paláci sa hľadali riešenia. Zuzana Čaputová si na stretnutie pozvala ďalších dvoch ústavných činiteľov. Téma - pandémia.


"Predsedovi vlády a predsedovi parlamentu tlmočila svoje očakávania. Nateraz ich však nebude verejne komentovať," povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec.


Pred koalíciou však stojí ďalšia, mimoriadne aktuálna výzva. Predĺžiť núdzový stav. Čo bude ale v tejto pandemickej dobe zdá sa poriadne náročné, aj napriek ústavnej koaličnej väčšine. "Musíme to spočítať. Vyzerá to veľmi na tesno. Vyzerá to na 76 možno. Ale skúsime osloviť aj opozíciu," uviedol pred rokovaním s prezidentkou Boris Kollár.

Len pár hodín pred hlasovaním to však vyzerá tak, že ich nepresvedčí.

"Zdá sa, že prevláda vo vládnej koalícií predstava, že celé vládne obdobie prežijú v núdzovom stave. A viete na čo potrebujú núdzový stav? Núdzový stav potrebujú na to, aby obmedzovali ľudské práva," skonštatoval Robert Fico.

"Aby sa veci podarilo zvládnuť, na to nepotrebujú núdzový stav. Núdzový stav dnes naozaj len obmedzuje ľudí. My nemienime podporiť núdzový stav," povedal Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy