Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zatvorené terasy, test na lyžovačku, ale aj zatvorené obchody. Pozrite si prehľad nových opatrení
Zdielať na

Zatvorené terasy, test na lyžovačku, ale aj zatvorené obchody. Pozrite si prehľad nových opatrení

Archívne video

BRATISLAVA / Ústredný krízový štáb v utorok zasadal s cieľom zmierniť dopady koronavírusu. V stredu po zasadnutí vlády predstavitelia informovali o priebehu ,,vianočného" lockdownu.

Členovia krízového štábu a predstavitelia vlády poukazovali na dve alternatívy - plošné testovanie alebo zníženie mobility. Situácia na Slovensku je ale kritická, prekročili sme tisíc obetí ochorenia COVID-19 a zapĺňajú sa nám nemocnice. Vzhľadom k tomu, že sme prekročili kritickú hranicu 2 000 pacientov v nemocniciach, Ústredný krízový štáb sa rozhodol sprísniť pravidlá.

"Čísla ukazujú zhoršenie epidemiologickej situácie," začal tlačovú besedu minister zdravotníctva Krajčí. "Priznávam prehru s najmä pani prezidentkou, ktorá aj posledný deň pred plošným testovaním vyzývala k dobrovoľnosti. Následne vyzývala, aby keď už bude nejaké plošné testovanie bolo dobrovoľné. De facto, vyriekla ortieľ. Ja som napriek tomu bojoval. Chcel som,aby plošné testovanie bolo. Ministerstvo hospodárstva sa len vyhovára. Prehral som boj o plošné testovanie ako alternatívu," povedal premiér Igor Matovič. 

Nové opatrenia:

  • od 11.12. zatvorenie terás reštaurácií - jedlo so sebou ostáva zachované
  • od 14.12. sprísnenie prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek - vyžadovať sa bude test nie starší ako 72 hodín
  • od 21.12. školské prázdniny a zatvorenie obchodov (okrem nevyhnutných pre zabezpečenie základných potrieb) - opatrenie platné minimálne 3 týždne
  • od 28.12. pravidelné testovanie zamestnancov v podnikoch - nad 500 zamestnancov.

V platnosti ostávajú podmienky pre fitnesscentrá, kiná,kostoly. "Musia dodržiavať opatrenia, ako doteraz," povedal hlavný hygienik Mikas. Pred Vianocami budú komunikovať s náboženskou obcou ohľadom bohoslužieb. Kvôli predpokladu vyššej návštevnosti bohoslužieb chcú doporučiť nielen dodržiavanie opatrení, ale aj navrhnúť napríklad vyšší počet bohoslužieb. 

Vláda sa rozhodla neísť cestou obmedzenia mobility. Kontroly medzi okresmi - ako sme ich zažili počas veľkonočných sviatkov - teraz nebudú. Hygienici nehovoria ani o zásadnom obmedzení kontaktov v rámci rodín a podobne. No vyzývajú k dodržiavaniu základných pravidiel: teda rúška, hygiena rúk a odstupov a obmedzenie stretávania sa s neznámymi ľuďmi, či stretávania sa vo väčších počtoch bez rúšok.

​Lyžovačka

V pondelok bude vydaná vyhláška. Opatrenia budú podobné, ako počas veľkonočných sviatkov. "Zákaz mobility nebude," dodal hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Veríme v zodpovednosť ľudí. Kladieme si otázku, či sme schopní, keď vidíme protestovať 10 tisíc ľudí na námestí. Dúfame, že ľudia si budú vážiť miernejší lockdown ako v iných krajinách. Spojí sa prirodzený lockdown a tieto opatrenia," doplnil premiér Matovič. Lyžiarske strediská ostávajú otvorené pod podmienkou testu, nie staršiemu ako 72 hodín. Ľudí na chatách a v súkromných apartmánoch kontrolovať nevedia, ale podmienené lyžovanie by malo zabezpečiť akú takú kontrolu. "Radšej pošleme ľudí na čerstvý vzduch ako riskovať zatvorenie na chatách a možné šírenie," opísal premiér Matovič. V rámci samotných prevádzok lyžiarskych stredísk budú otvorené aj bufety s výdajným systémom. Bude obmedzenie na kapacitách v lanovkových kabínkach. 

"Chcel by som vyzvať v dobrom ministra hospodárstva, že nejde o jednotky a nuly, ale o životy ľudí a zdravie. Je dôležité zabezpečiť nové testy," povedal premiér. 

Obchody

Obchody okrem tých, ktoré zabezpečia základné potreby, budú od pondelka 21. decembra zatvorené. Opatrenie bude platné minimálne tri týždne. Vyplýva to z plánu opatrení, ktorý na dnešnej tlačovej konferencii predstavili minister zdravotníctva SR Marek Krajčí  a hlavný hygienik.

Hlavný hygienik vysvetlil, že obmedzenie prevádzok bude na Slovensku fungovať približne v rovnakom rozsahu, ako to bolo počas veľkonočných sviatkov. "Týmto bude obmedzená mobilita obyvateľstva a vyzývam všetkých ľudí, aby akceptovali všetky opatrenia," dodal Mikas a naliehal na ľudí, aby nenavštevovali ani vianočné trhy.

Minister zdravotníctva uviedol, že od pondelka 21. decembra budú mať všetky deti školské prázdniny. Neskôr, od pondelka 28. decembra bude Ministerstvo hospodárstva SR pravidelne testovať zamestnancov podnikov, ktoré majú viac ako 500 zamestnancov.

​Celú VYHLÁŠKU Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí nájdete TU

Súvisiace články

Najčítanejšie správy