Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: V bojnickej ZOO finišujú s najvýznamnejšou investíciou za 65 rokov. Špeciálnym spôsobom transportujú dve slonice
Zdielať na

FOTO: V bojnickej ZOO finišujú s najvýznamnejšou investíciou za 65 rokov. Špeciálnym spôsobom transportujú dve slonice

Archívne video

BRATISLAVA / V Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach došlo k výnimočnému transportu zvierat. Slonice Maja a Gula sa tak dočkali nového vylepšeného bývania.

Bojnická ZOO chová ako jediná na Slovensku slony africké. V neskorých popoludňajších hodinách, 28. augusta 1984, priviezol opustené mláďatá zo Zimbawe, holandský kamión obchodníka Van den Brincka dvojročné samice, ktoré dostali názov Maja a Gula. Tieto štvornohé krásky ovládajú až 25 povelov a medzi nimi niektoré sú zložitého charakteru. 

Po dlhých rokoch plánovanej rekonštrukcie sa nakoniec slonice dočkali. Koncom leta 2020 im do vonkajšieho výbehu umiestnili transportný box. "Ošetrovatelia niekoľko mesiacov dve slonice trénovali a pripravovali k transportu. Slony majú výborné orientačné správanie, ktoré patrí k základným prejavom vrodeného správania," uvádza ZOO v tlačovej správe.

"Hmotnosť každej slonice je okolo 4 000 kilogramov a samotný transportný box váži 2 500 kilogramov. Transport sloníc prebehol bez problémov, po odbornej, technickej a logistickej stránke bol dokonale zvládnutý," skonštatoval vedúci zoologického odboru Branislav Tám.

Vytvorenie nových priestorov pre africké slony je najväčšou investíciou za posledných 65 rokov bojnickej zoologickej záhrady. Po takmer ročnej prestavbe nový pavilón bude určený aj pre prípadných ďalších štvornohých kolegov, o ktorých získanie sa zoo usiluje. "Nielenže spĺňa najprísnejšie chovateľské kritéria, ale zároveň poskytne slonom komfortnejšie prostredie a väčší priestor na pohyb,"  informuje Zoo Bojnice.

Čo priniesla karanténa pre ZOO? Dozviete sa v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy