Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko čaká štvrté kolo testovania. Samosprávy nemajú preplatené tie prvé tri kolá
Zdielať na

Slovensko čaká štvrté kolo testovania. Samosprávy nemajú preplatené tie prvé tri kolá

BRATISLAVA / Viaceré obce i mestá na Orave a v Bardejovskom okrese absolvujú počas nadchádzajúceho víkendu už štvrté testovanie antigénovými testami. Tentokrát dobrovoľné a bez podmienok. Pri pilotnom kole sa spoliehali na pomoc samosprávy, a zdá sa, že pri tomto je jej spolupráca nevyhnutná. Zo strany štátu vláda o uhrádzaní nákladov hovorí buď málo alebo nič konkrétne.

Premiér Igor Matovič hovorí, že "každému dobrému starostovi mimoriadne záleží na tom, aby sa to pretestovanie urobilo, lebo vie, že mu to tam horí". Lenže samosprávy, bez pomoci ktorých by ani jedno plošné testovanie nebolo doteraz, nevideli ani euro. A ich výdavky, v prípade Oravy a okresu Bardejov, sa rozrastú už o štvrtú sumu. "Za predchádzajúce testovania sú vyčíslené náklady všetkých obcí a miest okresu Tvrdošín 65 261 eur," prezradil Ján Kaššák, prednosta Námestova. Desať obcí na Orave čaká ďalší testovací víkend, a to už po štvrtýkrát. 

Štvrtýkrát bude testovaná aj malebná obec Zázrivá. Starosta je nahnevaný na turistov či iných cezpoľných. "Toto je celé choré lebo mne počas tých troch kôl testovania chodili sem cezpoľní a vždy nám tie percentá narástli. Mali prísne definovať, podľa trvalého bydliska sa pôjde človek testovať a vtedy by to bolo spravodlivé," povedal Dušan Mních, starosta Zázrivej. Dnes ešte nechystali na testovací víkend nič. Rozhodnutie vlády však akceptujú. "Teraz to nebude dobrovoľne nasilu, ale naozaj dobrovoľné. Konečne sme sa dočkali troška slobody v rozhodovaní aj v tejto oblasti," vyjadril sa starosta Zázrivej. 

"V okrese Dolný Kubín sa bude testovať v 3 obciach na štyroch odberných miestach, riešime detaily, myslíme, že to zvládneme," povedal Pavol Ľorko, prednosta Okresného úradu Dolný Kubín. V Bardejovskom okrese sa na testovanie pripravuje 24 obcí, všetci po štvrtýkrát. "K dnešnému dňu nemám vedomosť o tom, že by s tým nejaký pán starosta alebo pani starostka mali problém. Že by nechceli robiť testovanie," opísal situáciu v Bardejovskom okrese Ján Paľa, prednosta Okresného úradu v Bardejove. Aj v Lenartove majú za sebou jednu testovaciu premiéru a dve reprízy, ale ani pred štvrtým kolom nejde všetko jednoducho. "Nevieme,kolko odberových miest ,kolko odberových tímov, koľko zdravotníkov, či platia pravidlá, ktoré boli v predchádzajúcich testovaniach, " povedala Jana Bľandová, starostka obce Lenartov. V dedine testovali na dvoch miestach,na jednom zabezpečovala takmer všetko, aj teraz zrejme bude musieť. "Musme zabezpečiť stany, vykurovanie, osvetlenie," konštatovala starostka Jana Bľandová. Na otázku, či to budú zabezpečovať oni odpovedala otázkou "kto iný?". Za tri kola bude z obce Lenartova faktúra na takmer 5 a pol tisíc euro, peniaze ešte nemajú. Blíži sa koniec roka, financie musia byť v poriadku, to znamená nájsť ich niekde v skromnom rozpočte. 

Otázka, či mestá a obce budú mať vyplatené náklady aspoň za prvé kolo plošného testovania do konca roka zatiaľ ostáva bez záväznej odpovede. Ministerstvo vnútra vraj doteraz ešte nemá k dispozícii všetky podklady. Minister obrany pred pár dňami kritizoval, že vyčíslené výdavky miest a obcí na jedného testovaného človeka sú rôzne. Od 80 centov po takmer 4 eurá, a tak by bolo dobré ich spriemerovať, čo sa s pochopením nestretlo.
Nádej však svitá pokiaľ ide o finančný preddavok pre obce a mestá, ktoré počas nadchádzajúceho víkendu čaká už štvrté plošné testovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy