Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mobilné odberné miesto zriadili v Dome humanity, kde bývajú opustené matky s deťmi.
Zdielať na

Mobilné odberné miesto zriadili v Dome humanity, kde bývajú opustené matky s deťmi.

SNINA / Slovenský červený kríž postupne otvára mobilné odberné miesta v 15tich mestách na Slovensku. Otestovať sa môže prísť každý - bez udania dôvodu a zadarmo.

Snina zriadila mobilné odberové miesto v Dome humanity. Záujem ľudí je obrovský. "Tri hodinky testujeme a už sme 75 ľudí otestovali a vonku čakajú ďalší," povedala Anna Pavlíková, riaditeľka Domu humanity. Budovu museli rozdeliť na dve časti. Na poschodí totiž bývajú opustené matky s malými deťmi. Riaditeľka pozná ťažký životný príbeh každej z nich.

"Prišli o strechu nad hlavou buď to rozvodom alebo tým, že mali nepriaznivú situáciu a nemohli splácať nájom, tak sme ich prichýlili tu, v Dome humanity," vysvetľuje funkcie Domu humanity riaditeľka Anna Pavlíková. Aktuálne tu býva zhruba 20 ľudí. Najmladšie sú len mesačné bábätká Marko a Fabián. Mama mesačného Fabiána je vďačná za pomoc a možnosť ubytovať sa. "Pomáhajú nám a dávajú nám podporu, aj všetkým matkám," hovorí Štefánia, mama Fabiána. Pred spustením testovania muselo prejsť celé prízemie úpravami. Jedným z prvých krokov bolo vymaľovanie. "Sme museli najprv vymaľovať vestibul," opisuje úpravy riaditeľska Anna Pavlíková. Medici testujú od 8 rána do 16 hodiny. Na testovanie môže prísť ktokoľvek bez udania dôvodu a je to zadarmo. "Kto má podozrenie na ochorenie koronavírusu alebo sa cíti zle, kedykoľvek môže prísť," povedala riaditeľka Anna Pavlíková.  V meste je aktuálne v karanténe aj jeden z domovov sociálnych služieb. Ochorenie Covid - 19 tam potvrdili u všetkých zamestnancov, pozitívnych je aj 6 klientov. Troch z nich museli hospitalizovať. "Len nech to všetci v zdraví zvládneme," verí riaditeľka Anna Pavlíková. 

Jedno z ďalších odberových miest sa nachádza v Humennom. Mobilné odberné miesto vzniklo za 48 hodín. Je v centre mesta hneď vedľa mestského úradu. "Tímy už máme zabezpečené, máme zabezpečených aj náhradníkov. Sú to profesionálni zdravotníci, ktorí sú ochotní sa zapojiť do poslania, ktoré Červený kríž má," informuje riaditeľka Slovenského Červeného kríža Silvia Knapiková. "Ja som prišiel z ČR, mi to vyhovuje, že sa môžem dať otestovať, aby som mohol fungovať pracujem v oblasti služieb a obchodu, je tam kontakt so zákazníkmi, človek chce vedieť, na čom je a zároveň chrániť zákazníkov," povedal dôvody jeden zo záujemcov o testovanie. Slovenský Červený kríž postupne otvorí odberné miesta v 15tich mestách na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy