Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Väčšina veľkých firiem testovala zamestnancov už v piatok. Takto dopadla TV JOJ
Zdielať na

Väčšina veľkých firiem testovala zamestnancov už v piatok. Takto dopadla TV JOJ

BRATISLAVA / Po víkendovom plošnom testovaní museli viaceré firmy riešiť otázku náhrad za zamestnancov, ktorí sa ocitli v karanténe. Väčšina veľkých podnikov testovala už v piatok - a to vo vlastnej réžii. Percentá pozitívnych boli často výrazne odlišné oproti priemeru, niekde žiaden pozitívny, inde aj nad jedno percento. Vážne komplikácie vo výrobe žiadny závod nehlásil, s výpadkami zamestnancov si bez problémov poradili.

Percento otestovaných s pozitívnym výsledkom v spoločnosti Volkswagen Slovakia niekoľkonásobne prekročil bratislavský priemer. "V spoločnosti Volkswagen Slovakia bolo v priebehu štyroch zmien otestovaných viac ako 10 600 osôb, z ktorých bolo približne 1,33 % pozitívne testovaných na Covid-19," vyjadrila sa hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.


Priemer v Bratislave sa pohybuje okolo 0,3%, v automobilke malo pozitívny výsledok o viac ako jedno percento. "Treba podotknúť, že čísla pozitívnych zohľadňujú vo významnej miere aj zamestnancov partnerských firiem," povedala Kovarovič Makayová. Samotný priebeh testovania nemal zásadný vplyv na chod výroby a rovnako ani výpadok zamestnancov. "Spoločnosť Volkswagen Slovakia sa dokázala flexibilne prispôsobiť aktuálnej personálnej situácii," dodala Kovarovič Makayová.

Pokiaľ ide o výsledok testovania, úplne iná situácia je v gigante Slovnaft. "Otestovaných bolo okolo 5 tisíc a pozitívnych bolo okolo 0,2%," povedal riaditeľ pre bezpečnosť Slovnaftu Martin Demčák. Nízke podpriemerné percento pripisujú pravidelnému preventívnemu testovaniu prakticky už od jari a vysokému štandardu protiepidemiologických opatrení. 

"Okres Ružomberok za posledné dva týždne zaznamenáva výrazný vzostup počtu pozitívnych osôb," vyjadrila sa regionálna hygienička v Liptovskom Mikuláši Gabriela Guráňová. V jednej z ružomberských papierní sa nespoliehali len na celoplošné testovanie. "V rámci závodu sme niekoľkokrát zorganizovali dobrovoľné testovanie pre kolegov z najviac postihnutých prevádzok," uviedla hovorkyňa SCP Ružomberok Martina Piláriková.


Testovanie neobišlo ani automobilku v Tepličke nad Váhom, ktorá zamestnáva ľudí z celého Žilinského kraja. Výroba Kia Motors Slovakia beží bez obmedzení na tri zmeny. Pracuje tu 3700 zamestnancov. Vedenie fabriky však nekonkretizuje žiadne čísla, ani to, koľkí pracovníci absolvovali antigénový test. "Miera pozitivity sa pohybuje na úrovni regionálneho priemeru," povedal hovorca Kia Motors Slovakia Ján Žgravčák.

Viaceré veľké podniky testovali už v piatok v predstihu. Napríklad Slovenské elektrárne, kde zachytili 26 pozitívnych a v priemere sa dostali na 0,74%, čo tiež neohrozilo plynulosť výroby elektriny. Za zmienku ešte stojí napríklad Železničná spoločnosť Slovensko s 81 novými prípadmi, Slovenská pošta - 229 alebo nitrianska automobilka Jaguár s percentami pod slovenský priemer.

Testovali aj menšie firmy pod tisíc zamestnancov, napríklad aj naša Televízia JOJ. "My sme mali testovaných takmer všetkých zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Dokopy prišlo 530 ľudí. Testovali sme v piatok a nemali sme žiadneho pozitívneho," vyjadril sa generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega. Takýto výsledok pripisuje preventívnym opatreniam, ktoré fungujú už niekoľko mesiacov. "Meranie teploty pri vstupe do budovy, nosenie rúšok," dodal Grega.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy