Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Toto sú hlavné dôvody, prečo pandemická komisia odporučila predĺžiť nosenie rúšok na školách
Zdielať na

Toto sú hlavné dôvody, prečo pandemická komisia odporučila predĺžiť nosenie rúšok na školách

BRATISLAVA / Povinné nosenie rúšok žiakov na školách zaviedla pandemická komisia 11. septembra a malo by trvať do konca septembra. Nosenie rúšok pre žiakov nie je jednoduché, ale považuje sa za potrebné predĺžiť toto obdobie na dobu, kým sa opatrenia prejavia v praxi. Pýtali sme sa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Eleny Prokopovej, ako reagovať v jesennom období, kedy sme častejšie chorí aj v súvislosti s pandémiou koronavírusu. 

V súčasnosti je doma okolo 6 000 študentov a zatvorených je približne 7 škôl. Čísla začínajú stúpať, preto je potrebné na týždeň až 10 dní, aby to žiaci ešte vydržali, nech sa podarí znížiť čísla a obmedziť šírenie.

Podľa Prokopovej tu je šanca, že rúška pôjdu časom dole. Nedá sa povedať, že to tak bude na celý rok. Jednou z možností sú dvojtýždňové intervaly v červených regiónoch. Teraz je však nosenie rúšok potrebné, vzhľadom k začiatku školského roka.

Hlavným pozitívom nosenia rúška je to, že zamedzí šíreniu nielen koronavírusu. "Ideme do obdobia chrípok a respiračných infekcií. Bude pre nás veľmi dôležité vedieť rozlíšiť, či ide o ochorenie koronavírus, chrípku alebo nejaké iné. Preto potrebujeme zamedziť šíreniu akéhokoľvek typu tohto ochorenia," hovorí Elena Prokopová. "Proti, úplne chápem, že sedieť v rúšku osem hodín denne, nie je úplne jednoduché. Môžu byť deti unavenejšie, môže ich bolieť hlava, môže byť menšia sústredenosť. Ak to dáte na misku váh, čo je v danej situácii dôležitejšie, tak si myslíme, že je dôležitejšie spomalenie šírenia vírusu," dodáva. 

Ideálne by bolo, keby sa to dalo kompenzovať a žiaci by cez prestávky mohli ísť von na čerstvý vzduch. Takisto aj rodičia by mali ísť po škole s deťmi von. Pri troche snahy by sa tak dali zjemniť dopady pandémie. 

Bolo rozhodnuté neudeľovať výnimky, iba mentálne postihnutým, sluchovo-postihnutým a deťom s autizmom. 

Zo všetkých prípadov nakazených, je jedna tretina import zo zahraničia, druhá tretina sú podujatia typu svadby, rodinné oslavy, koncerty a iné hromadné podujatia a posledná tretina sú kontakty týchto ľudí. 

Doktorka varuje pred panikou na jeseň, kedy môže dieťa prísť domov so soplami či bolesťou hrdla. "Najdôležitejšie zo všetkého je, aby ľudia k tomu pristupovali so sedliackym rozumom. Čiže dali do školy deti, keď sú zdravé... Mama najlepšie si pozná svoje dieťa, najlepšie vie, že teraz na moje dieťa niečo lezie. Aby mamy zodpovedne pristupovali k tomu a dali deti do školy vtedy, keď majú pocit, že dieťa je zdravé," dodala Prokopová. 

Hlavne, ak je dieťa oslabené ľahšie niečo chytí a môže byť aj rizikom pre ostatných. Teraz máme právo nechať deti až 5 dní doma, bez toho, aby išli k lekárovi. Pokiaľ je to možné, lekár poradí aj na diaľku, cez telefón alebo mail. Rodičia tak nie sú ani nútení ísť k lekárovi po ospravedlnenku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy