Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chystáte sa na dovolenku na Cyprus? Toto by ste mali vedieť
Zdielať na

Chystáte sa na dovolenku na Cyprus? Toto by ste mali vedieť

BRATISLAVA / Chystáte sa na dovolenku na Cyprus. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus zverejnil užitočné informácie.

Cesta na Cyprus je pre Slovákov bezproblémová. Letiská v mestách Pafos aj Larnaka sú otvorené a lieta sa tam aj od nás. "Na cestovateľskej mape je Cyperská republika (de facto južná časť ostrova) označená ako zelená, teda tzv. bezpečná krajina," informuje Martin Klus.  Je ale potrebné sa pred ňou registrovať. 

Dovolenkári sa môžu na Slovensku vrátiť bez predloženia negatívneho Covid-19 testu a nemusia ísť do izolácie. 

Majú ale isté povinnosti pred cestou tam: 

- platí povinnosť pred príletom sa zaregistrovať, vyplniť dotazník a podpísať vyhlásenia na webe https://cyprusflightpass.gov.cy/
- cez túto stránku bude vystavený aj tzv. flightpass
- Treba si vytvoriť účet, pridať osobné údaje, podrobnosti letu, uviesť dôvodu cesty, miesto pobytu, kontakty v prípade núdze a urobiť právne vyhlásenie
Ak priletíte bez toho, že by ste vyplnili tieto formuláre, dostanete na mieste pokutu 300 eur alebo vám môžu zamietnuť vstup do krajiny. 

Slovensko patrí podľa Cyprus do kategórie A. "Netreba mať pri vstupe negatívny test na Covid-19," uviedol Klus. V kategórii B, kde je napríklad Česko, treba mať negatívny test starý najviac 72 hodín ešte pred vstupom na palubu lietadla. "Pozor, aj Slováci, ktorí by čo i len leteli z krajiny v kategórii B/C musia mať negatívny test," varuje štátny tajomník. 

Martin Klus varuje aj pred tým, ako je samotný Cyprus rozdelený. "Cestovanie v rámci vládou spravovaných území Cyperskej republiky je možné bez obmedzenia. Pri vstupe do obchodov, inštitúcií či iných verejných budov je potrebná dezinfekcia rúk. SR však uznáva na Cypre len Cyperskú republiku. Turistom prichádzajúcim cez letiská v Larnake a Pafose nie je umožnené vstupovať na okupované (severné) územie Cypru, teda do tzv. Severocyperskej tureckej republiky. Od 1. júla je však obnovené letecké aj lodné spojenie s Tureckom ?? (podmienkou vstupu je negatívny test). V prípade návštevy severnej časti ostrova, resp. Turecka platí následná povinnosť negatívneho testovania a samoizolácie po návrate na Slovensko," dodáva Martin Klus. 

Na Slovensku by mohli ožiť karanténne centrá. Tentoraz pre dobrovoľnú karanténu. Ako Televíziu JOJ informovalo ministerstvo zahraničných vecí, čoraz viac ľudí, ktorí prichádzajú z krajín v červenej zóne, sa pýta na túto možnosť. Boja sa, aby počas povinnej karantény doma nenakazili koronavírusom rodinných príslušníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy