Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Česko získalo ďalší liek na COVID-19, podali ho už prvej pacientke
Zdielať na

Česko získalo ďalší liek na COVID-19, podali ho už prvej pacientke

PRAHA / Po remdesivire získala Česká republika ďalší liek na ochorenie Covid-19. Favi-Piravir prijali z Japonska tento týždeň a hneď ho podali pacientke, ktorej by mohol pomôcť. Česko má k dispozícii celkovo 100 balení pre tri desiatky pacientov.

Na rozdiel od remdesiviru, ktorý je pre pacientov v kritickom stave, a ktorý zrejme zachránil život umierajúcemu taxikárovi, favipiravir pomáha pacientom v začiatku ochorenia, ktorí trpia aj ďalšími problémami ako sú diabetes a podobne. "Ten liek by sa mal dávať skôr, znižuje jeho účinnosť, zruší jeho replikáciu," vyjadril sa Jiří Votruba, primár respiračného oddelenia VFN. 

A všeobecná fakultná nemocnica už liek podala prvej pacientke. Ako zaberie, ukážu až ďalšie dni. "Nasadili sme ho 37-ročnej pacientke, aby zničilo to ochorenie a mohli sme riešiť ďalšie veľmi vážne ochorenie, ktorým trpí. Dúfame, že sa nám zníži tá doba ochorenia na menej ako 14 dní," pokračoval primár. Celkom získalo Česko 100 balení, bude stačiť pre 20-30 ľudí. O liek žiada hneď niekoľko nemocníc, časť zaplatilo Japonsko, zbytok uhradí ministerstvo zdravotníctva.

Okrem remdesiviru, favipiraviru Česi liečia COVID-19 hydroxichlorochinom, liekom proti malárii. Pomaly sa začína liečba krvnou plazmou už vyliečených ľudí, ktorí majú v sebe protilátky. Česko má 241 obetí koronavírusu a okolo 7740 nakazených. Priaznivá situácia umožňuje uvoľňovanie prísnych opatrení. O týždeň sa otvoria divadlá, kiná, reštaurácie, školy a škôlky, kaderníctva. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy