Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šikovní slovenskí študenti vyrábajú rúška do celého sveta. Nezištne ich posielajú aj do osád
Zdielať na

Šikovní slovenskí študenti vyrábajú rúška do celého sveta. Nezištne ich posielajú aj do osád

KEŽMAROK/HUMENNÉ / Školské brány sú síce pre vyučovanie zatvorené, no to neznamená, že školy zívajú prázdnotou. V kežmarskej strednej škole Biela voda majú učitelia aj mnohí žiaci plné ruky práce. Jedným z učebných odborov je aj krajčírstvo - práve to využili a pustili sa do výroby rúšok. No a nie hocijakých. Navrhujú ich tak, aby boli módnym doplnkom.

Šikovnosť a nápady krajčírok  z SSOŠ Biela Voda jednoducho  vyrážajú dych. Ich rúška poznajú nielen na Slovensku ale aj  v iných krajinách." Máme asi 6 krajín. Najviac sa teším Írsku a Spojeným štátom. No a samozrejme Nemecko, Bavorsko," povedala riaditeľka Anna Jurgovianová. 

Viac ako 7 000  rúšok rôznych farieb,  tvaru, materiálu i motívov už ušili zamestnanci a žiaci SSOŠ  v Kežmarku. Maľované, vyšívané, s potlačou, detské i dospelé. Jednoducho zoznam by bol nekonečný."Musím pochváliť,  že ja mám úžasný kolektív. Prichádzajú s nápadmi počas akokeby jazdy. Takže,tvoríme, vymýšlame, malujeme," dodáva riaditeľka.

Šijú v škole, doma, cez deň i v noci. Už to ale nie je len o práci. Berú to ako poslanie. "To je také pohľadenie, keď pomocou tých rúšok ochránime niekoľko stoviek ľudí," opísal Martin Mišalko zamestnanec  školy.

Viac ako tisíc rúšok, ktoré ušili žiaci, priniesli aj do osady Podskalka. Chcú, aby rúška nechýbali v žiadnej domácnosti v osade. Odovzdať ich prišli aj študenti, ktorí ich vyrobili. "Sú rôznej veľkosti, sú určené ako pre deti, tak aj pre dospelých, sú zároveň s návodom v jazyku slovenskom, ale aj v rómskom jazyku,"  povedala predsedkyňa únie rómskej telesnej výchovy a športu, Elena  Cinová.

Predseda združenia Róm Podskalky sa často stretáva so sťažnosťami, že v osade ľudia rúška nenosia.
"Táto komunita žije spolu, pozná sa, tak tu nenosia. Rúška sa používajú tam, kde je to vhodné a musia dodržiavať pravidlá v predajniach, v práci ochrana nielen pre nich, ale aj pre občanov majority je potrebná," dodal.

Kežmarská škola dlhodobo spolupracuje v humenskou Úniou rómskej telesnej výchovy a športu. Činnosť tohto občianskeho združenia si všimla aj kancelária prezidentky a prisľúbila finančnú pomoc."Sa snažíme dodávať akékoľvek iné pomôcky, rúška, mydlá, dezinfekčné prostriedky, je to všetko od ľudí, ktorí to robia dobrovoľne. Robia to za ďakujem a to je strašne veľa v dnešnej dobe," informovala Cinová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy