Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
J&T má v pláne ďalší transport zdravotníckych pomôcok na Slovensko
Zdielať na

J&T má v pláne ďalší transport zdravotníckych pomôcok na Slovensko

BRATISLAVA / Slovensko za uplynulý mesiac naviezlo do štátnych skladov milióny kusov rôznych ochranných pomôcok pre zdravotníkov a ľudí v prvej línii. Niekoľko lietadiel dopravilo do krajiny rúška, okuliare či respirátory ako dar od súkromných firiem. V pondelok popoludní sme naopak my poslali takúto pomoc do Talianska. Koľko a aké pomôcky aktuálne majú štátne rezervy vo svojich skladoch však nie je jasné. Spoločnosť J&T plánuje štátu dodať ďalšie. Majú to byť aj tisícky rýchlotestov pre seniorov v domovoch sociálnych služieb.

V štátnych skladoch, ktoré pred rozbehnutím koronavírosového ochorenia u nás, mali byť bez potrebných ochranných pomôcok, je dnes situácie úplne iná. Koncom minulého mesiaca dostalo Slovensko len od domácej súkromnej spoločnosti milión klusov rúšok či pol milióna respirátorov.

"Z tejto pomoci dorazila na Slovensko zatiaľ časť, pomoc ale nekončí, pokračujeme ďalej," uviedol hovorca spoločnosti J&T, Maroš Sýkora. Pomoc za milióny eur obsahovala aj 50 tisíc rýchlotestov, ku ktorým súkromná spoločnosť dodá ďalších 10 tisíc.

"Okrem už dodaného materiálu, materiálu, ktorý je na ceste, majitelia J&T sa rozhodli zaplatiť testovanie 10 000 pracovníkom DSS. Testovanie sme začali už na Veľký piatok a doteraz je prihlásených zrhuba 2 000 pracovníkov a z nich už 500 bolo otestovaných," pokračuje Sýkora. Štátne sklady si zapĺňajú aj samotné štátne nákupy. Lietadlami severoatlantickej aliancie vláda hmotným rezervám dopravila takmer sto ton ochranných pomôcok. Čína pred pár dňami Slovensku opätovala pomoc a dodala nám 6-tonovú zásielku. Respirátory, okuliare či ochranné obleky. 

Len od 13. marca na bratislavskom letisku pristálo 15 nákladných letov so zdravotníckym materiálom. Z toho vyplýva, že v štátnych skladoch by sa stále malo nachádzať niekoľko ton ochranných pomôcok. vyše Štátne rezervy na otázky, čo v skladoch majú, TV JOJ zatiaľ neodpovedalo.

"Celkovo bolo nákladných pristáti až 120, prevažne z Činy aj Turecka," uviedla hovorkyňa Letiska M.R. Štefáanika Veronika Ševčíková. Ochranné pomôcky štátne hmotné rezervy rozdeľujú podľa požiadaviek napríklad rezortu zdravotníctva. Župy si po pomôcky pre svojich lekárov a pracovníkov chodia prevažne samé, približne raz za mesiac. Stále ale nedostávajú toľko, koľko nutne potrebujú. "Takže čo nám absentuje, sú štátne hmotné rezervy hlavne v našich župných nemocniciach," hovorí riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková. 

"Chýbajú hlavne respirátory v tej vyššej kvalite," dodáva hlavný lekár Nitrianského samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík. 

To, že s pomôckami je Slovensko na tom úplne inak ako pred mesiacom, potvrdzuje aj poludňajšia letecká zásielka, ktorú sme poslali ako pomoc do Talianska.

"Taliansku sme poslali  300 tisíc rúšok a 500 litrov koncentrátu, z ktorého bude vyrobený dezinfekčný prostriedok," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Naša pomoc najzasiahnuteľnejšej krajine novým vírusom, potreby Slovenska vraj neohrozila. "Uvedomujeme si, že niektoré krajiny sú na tom ešte horšie," dodal minister vnútra Roman Mikulec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy