Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ďalšia pomoc od J&T. Zaplatí testovanie 10 tisíc zamestnancov sociálnych služieb
Zdielať na

Ďalšia pomoc od J&T. Zaplatí testovanie 10 tisíc zamestnancov sociálnych služieb

BRATISLAVA / Desaťtisíc zamestnancov sociálnych služieb, ktorí sa starajú o zraniteľnú skupinu populácie, sa dočká testovania na koronavírus. Testovanie zamestnancov sociálnych služieb cez svoju nadáciu zaplatí spoločnosť J&T v spoluprácii s laboratóriami Medirex. Už v piatok ráno sa spustilo preventívne testovanie v zariadení v Záhorskej Bystrici.

Symbolicky sa testovanie rozbehlo v piatok ráno v zariadení Gerion v Záhorskej Bystrici, kde v tesnom susedstve je Corona bar. Práve klienti DSS patria medzi najohrozenejšiu skupinu. Konkrétne v domove pre seniorov Gerion je 22 ležiacich pacientov s 5-6 stupňom odkázanosti a podľa riaditeľa je nevyhnutné, aby bol personál zdravý. 

"Aj v dnešnej dobe a hoci sviatky, ktoré budú netradičné, ale títo ľudia či sestry, opatrovateľky alebo pomocný personál budú nepretržite 24 hodín poskytovať služby klientom," vraví šéf zariadenia Tomáš Lendel. 

Výber zariadenia a zamestnancov na testovanie nebude náhodný. V spolupráci s asociáciou poskytovateľov sociálnych služieb sa už pripravujú zoznamy zamestnancov, ktorí môžu byť najviac ohrození a práve na základe zoznamov sa bude potom s Medirexom riešiť logistika, ako budú v jednotlivých mestách a zariadeniach testy vykonávane. "Aby si mohli byť títo ľudia, ktorí robia prvé a posledné 24 hodín byť stále istí, že sú zdraví," hovorí projektová manažérka J&T Viera Mamojková. 

"Ide o ľudí v prvej línii preto ich otestujeme bez nároku na zisk," uviedla hovorkyňa Medirex Diana Madarászová. 
Štát nateraz zamestnancov sociálnych služieb testovať nemieni, podľa ministra práce totiž na to nie sú kapacity. "To je 40 tisíc ľudí. Tam to vieme riešiť iba keď sú presné indikácie, kedy áno a kedy nie a tak budeme postupovať, lebo nevieme dvakrát do mesiaca otestovať 40 tisíc ľudí," uviedol Krajniak. 

"Aktuálne je to cca 25 000 zamestnancov, keďže denné stacionáre sú zatvorené, a tak sa budeme venovať prioritne tým zamestnancom, ktorí sú v práci dennodenne," dodala Anna  Ghannamová z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. 

Otestovať by sa malo 10 000 zamestnancov a štát začne s testovaním klientov na budúci týždeň.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy