Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poslanci zmrazili platy sebe, ministrom aj prezidentovi
Zdielať na

Poslanci zmrazili platy sebe, ministrom aj prezidentovi

Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo

Na budúci rok si nenájdu na svojich výplatných páskach viac peňazí. Prijatím novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov tak dnes poslanci zmrazili platy sebe, ministrom a prezidentovi, výnimkou sú len sudcovia a prokurátori. Jednoznačné "áno" povedalo novele 146 poslancov.

Odmeny sa pritom zmrazia aj predsedovi a podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu, generálnemu prokurátorovi, ombudsmanovi, vedúcim ústredných orgánov štátnej správy a štátnych zamestnancom vo verejnej funkcii.

Staronoví poslanci zvolení v marci 2012 nedostanú nový prenosný počítač a tlačiareň. Získajú ich len noví zákonodarcovia. Neporastú ani náklady na poslaneckých asistentov a kancelárie.

SITA/Jozef Jakubčo

Jane Laššákovej (Smer-SD) prešiel návrh, aby poslanci, ktorí v parlamente sedeli kratšie ako päť mesiacov, nemali nárok na dvojmesačné odstupné. Košom dostal Igor Matovič, ktorý predložil pozmeňujúci návrh o tom, aby sa ústavným činiteľom plat nezvyšoval dovtedy, kým štát nebude hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom.

Výnimku pre sudcov predkladatelia odôvodňujú nálezom Ústavného súdu SR, ktorý v minulosti odmietol znižovanie sudcovských miezd. Aby novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov vstúpila do platnosti, musí zákon ešte podpísať prezident Ivan Gašparovič, ktorý v minulosti deklaroval výhradu voči tomu, aby mali zo zmrazovania sudcovia výnimku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy