Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Parlament podporil dlhovú brzdu. Čo to znamená?
Zdielať na

Parlament podporil dlhovú brzdu. Čo to znamená?

Parlament dnes urobil veľmi dôležitý krok pre to, aby sa Slovensko do budúcnosti neúnosne nezadlžovalo. V prvom čítaní totiž poslanci zahlasovali "ZA" ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Zo 147 prítomných nehlasoval len jeden jediný...

Hlasovanie bolo jednoznačné, 146 hlasov bolo jednoznačne "za". Dokonca aj Igor Matovič, ktorý si však nenechal ujsť možnosť skritizovať veľké parlamentné strany. "Pripadám si ako na mafiánskej oslave. Ako medzi ľuďmi, ktorí celý týždeň rozkrádali náš dom a v sobotu vyhlásili brigádu socialistickej práce a vymaľovali tomu domu fasádu."

Pre niektorých poslancov je však návrh príliš mäkký. Hovorili najmä o výške dlhovej brzdy, ktorej maximálna výška je stanovená na úrovni 60 % hrubého domáceho produktu, pričom sa má postupne znižovať na 50 % výkonu ekonomiky. "Ak by bol dostatočne tvrdý, bol by limit stanovený absolútnym číslom. Takto môže rásť postupne s rastom HDP," povedal poslanec za OKS Ondrej Dostál.

Návrh ústavného zákona pozostáva zo štyroch hlavných oblastí, a to samotnej dlhovej brzdy, teda ústavného ohraničenia maximálnej výšky verejného dlhu, zriadenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, pravidiel pre transparentnosť vo verejných financiách a tiež pravidiel a obmedzení pri hospodárení samospráv. Zjednodušene - jeho podstatou je, aby ktorákoľvek budúca vláda nemohla robiť príliš veľké dlhy.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy