Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Euroval sa navýši, Gréci dostanú 8 miliárd
Zdielať na

Euroval sa navýši, Gréci dostanú 8 miliárd

Čo s nami bude a ako to poriešime, aby sme predišli bankrotom, sociálnym nepokojom a chudobe. O tom opäť hovorili priamo v Bruseli všetci ministri financií eurozóny. Hlavným výsledkom ich stretnutia je rozšírenie eurovalu...

Euroval má poistný mechanizmus, ktorý bude ručiť investorom za 20 až 30 % strát. Jeho konečná suma zatiaľ ale známa nie je. Na financovaní by sa mal podieľať aj Medzinárodný menový fond prostredníctvom dohôd s členskými štátmi. Neočakáva sa ani to, že investori prisľúbia významné sumy v najbližších dňoch alebo týždňoch.

V Bruseli sa dohodla aj ďalšia pôžička Grécku vo výške 8 miliárd eur. Vyplatenie ešte musí odobriť Medzinárodný menový fond. Peniaze by mali byť k dispozícii v polovici decembra. "To sa schválilo, pripomínam však, že na pôžičke Grécku sa Slovensko nepodieľa," povedal Martin Jaroš, hovorca ministra financií.

Liek na krízu nenašli

Celkovo sa však nedá povedať, že by rokovanie prinieslo na krízu zázračnú medicínu. "Nemyslím si, že by to malo nejaký dlhodobý reálny efekt na vyriešenie krízy, pretože opäť sa len opakovalo, že je potreba niečo riešiť, že sa všetci budú usilovať o riešenie v ďalšej a ďalšej fáze," vraví analytička Markéta Šichtářová. 

Neprišlo sa zároveň ani na žiadny nový zdroj peňazí a stačí, aby nejaká ratingová agentúra znížila hodnotenie významnejšej banke, alebo krajine a trhová eufória bude ta tam.

Európska centrálna banka_znak eura v popredí

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy