Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zneuživatelia eura budú na čiernej listine
Zdielať na
Ekonomika

Zneuživatelia eura budú na čiernej listine

Obchodníci, ktorí zvýšia po zavedení eura ceny, sa ocitnú na čiernej listine nepoctivých obchodníkov.

Zákazníkov na Slovensku by mala pred neúmerným zdražením cien po prijatí eura od roku 2009 chrániť aj čierna listina nepoctivých obchodníkov. Počíta s tým projekt skupiny mimovládnych organizácií na čele so Združením slovenských spotrebiteľov, ktoré na svoj zámer získali dotáciu ministerstva hospodárstva.

Aktivisti však neočakávajú, že obchodníci budú vo väčšom počte zneužívať prechod na euro. "Združenie slovenských spotrebiteľov získalo dotáciu v celkovej výške tri milióny korún," informovala o výsledku výberu Dagmar Hlavatá z oddelenia pre styk s verejnosťou ministerstva hospodárstva.

Aktivisti mienia kontrolovať asi 60 druhov predávaných výrobkov v obchodoch na celom Slovensku. V prípade, že odhalia cenu, ktorá sa im bude zdať neúmerne vysoká, požiadajú vedúceho predajne, aby jej výšku potvrdil a nárast zdôvodnil.

Ak zvýšenie ceny nedokáže obhájiť, dostane sa na čiernu listinu, opísal postup kontroly začiatkom týždňa pri predstavovaní projektu Jozef Lounek zo Združenia slovenských spotrebiteľov. Pri posúdení ceny budú podľa neho rozhodujúce štatistiky ich rastu v predchádzajúcich rokoch. Obchody bude kontrolovať aj Štatistický úrad.

O dotáciu ministerstva na kontrolu cien po zavedení eura žiadalo aj ďalších päť organizácií na čele so Spotrebiteľským inštitútom. Ministerstvo však jeho žiadosti nevyhovelo, dodala Hlavatá.

Ministerstvo hospodárstva rozdelilo medzi viaceré spotrebiteľské organizácie aj ďalšie dva milióny korún, ktoré môžu využiť na svoju činnosť.

Slovensko chce nahradiť korunu spoločnou európskou menou od budúceho roka. Prieskumy z nedávnej minulosti ukázali, že časť obyvateľov sa obáva práve vplyvu eura na zvýšenie cien.

Zdielať na

Najčítanejšie správy