Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mikolajova dotácia Rómov do škôlok nepritiahne,hovoria riaditeľky
Zdielať na
Ekonomika

Mikolajova dotácia Rómov do škôlok nepritiahne,hovoria riaditeľky

Zdroj: natmandu/ilustračné

Plánovaná dotácia ministra školstva Jána Mikolaja, ktorou chce zvýšiť počet škôlkarov, bude mať podľa viacerých riaditeliek materských škôl minimálny vplyv na deti v rómskych osadách.

Plánovaná dotácia ministra školstva Jána Mikolaja, ktorou chce zvýšiť počet škôlkarov, bude mať podľa viacerých riaditeliek materských škôl minimálny vplyv na deti v rómskych osadách. Ministerstvo mieni platiť škôlkam náklady na výchovu päťročných detí. Pre obyvateľov rómskych osád to však podľa škôlok nebude motiváciou, pretože často neplatia ani v súčasnosti. Mikolaj považuje dotáciu za dostatočné opatrenie.

Minimálne rok strávený v škôlke by pritom podľa odborníkov pomohol najmä deťom z rómskym osád. Veľká časť z nich totiž nemá hygienické návyky, či nikdy nevideli písacie potreby. Po nástupe na základnú školu preto zaostávajú za žiakmi z väčšinovej populácie a neskôr si pre nedostatočné vzdelanie nedokážu nájsť zamestnanie.

Dotácia na školné, ktoré je v súčasnosti maximálne asi 385 korún mesačne, podľa riaditeliek k výraznejšiemu nárastu škôlkarov z osád neprispeje. "Väčšina detí žije v rodinách v hmotnej núdzi, takže neplatia žiadne školné," povedala riaditeľka materskej školy v obci Banské neďaleko Vranova nad Topľou Jana Uchaľová.

Rodiny majú podľa nej taký nízky príjem, že okrem školného nemusia takmer uhrádzať ani poplatok za stravu. Náklady totiž preplácajú úrady práce. "Rodičia platia za desiatu a obed dve koruny na deň," dodala Uchaľová. Ani finančné výhody však podľa nej mnohých rodičov nepresvedčili, aby škôlke zverili deti.

Ministerstvo školstva dotáciou nebude mať čo rodičom ponúknuť, dodala riaditeľka škôlky v Žehni pri Prešove Ivana Dvorščáková. Zhodli sa na tom aj ďalšie oslovené učiteľky na východe Slovenska, kde je najviac rómskych osád.

Podobný názor mala taktiež analytička bratislavského Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) Martina Kubánová. "Navrhovaná dotácia vôbec nezmení zaškolenosť rómskych detí. Bude len príspevkom pre rodičov tých detí, ktoré by do materskej školy chodili aj bez nej," povedala. Ďalším problémom sú podľa nej chýbajúce škôlky pri niektorých rómskych osadách.

Potvrdila to aj riaditeľka materskej školy z Keceroviec neďaleko Košíc Mária Poláčková. "Kapacity nestačia. Bezpodmienečne ich treba rozšíriť," zhrnula. Obec, ktorá škôlku prevádzkuje, však podľa nej zdroje na dostavbu nemá.

Peniaze na dobudovanie siete materských škôl neplánuje uvoľniť ani minister Mikolaj. "Je to v originálnej kompetencií obcí," odpovedal na otázku, kto by mal stavby financovať.

Minister zároveň trval na tom, že na zvýšenie návštevností päťročných detí v materských školách iné opatrenia ako dotáciu na školné jeho ministerstvo nepripravuje. "Rozhodli sme sa pre motivačnú cestu. Treba to nechať pár rokov a uvidíme, ako to dopadne," dodal.

Dlhodobo opačný názor má podpredseda vlády Dušan Čaplovič. Ten presadzuje, aby sa posledný rok v škôlke stal pre všetky deti povinný.

Ročne by ministerstvo školstva malo podľa skorších analýz vynaložiť na dotáciu školného v materských školách necelých 290 miliónov korún. Platilo by to v prípade, že by do škôlky chodili všetky päťročné deti. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny nesledovalo, koľko peňazí použili úrady pri vyplácaní dotácie na stravu v materských školách. Spolu s príspevkami pre základné školy išlo vlani o necelých 305 miliónov korún.

Príklady zaškolenosti detí (účasti v predškolských zariadeniach rok pred začatím povinnej školskej docházky), 2005:
    

Oblasťzaškolenosť v %
Slovensko91,11
Bratislavský kraj96,82
Prešovský kraj85,78
Košický kraj82,94
Okres Košice-okolie72,26

Zdroj: Ústav informácií a prognóz školstva

Zdielať na

Najčítanejšie správy