Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôvera ekonómov v prijatie eura od januára 2009 sa opäť posilnila
Zdielať na
Ekonomika

Dôvera ekonómov v prijatie eura od januára 2009 sa opäť posilnila

Zdroj: TV JOJ

Pravdepodobnosť prijatia jednotnej európskej meny v roku 2009 sa v poslednom mesiaci vlaňajška podľa INEKO zvýšila na 78 percent.

Dôvera slovenských ekonómov, že krajine sa podarí prijať euro v plánovanom termíne od januára 2009, v decembri stúpla na doteraz najvyššiu úroveň z vlaňajšieho júla.

Vyplynulo to z pravidelného mesačného prieskumu, ktorý dnes zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Pravdepodobnosť prijatia jednotnej európskej meny v roku 2009 sa v poslednom mesiaci vlaňajška podľa INEKO zvýšila na 78 percent z novembrových 75 percent. V septembri pritom bola ešte o päť percentuálnych bodov nižšia a dosiahla tak minuloročné minimum 70 percent. Z 23 oslovených analytikov v decembri verilo v prijatie eura v stanovenom termíne 19 ekonómov, štyria mali opačný názor.

Lepšiemu výhľadu pomohlo podľa prieskumu najmä pokračovanie v zlepšovaní hospodárenia štátu v porovnaní s očakávaniami. Podľa najnovších odhadov by mali verejné financie Slovenska za uplynulý rok skončiť s deficitom 2,5 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP), čo je výrazne pod tromi percentami, ktoré musí krajina dodržať pre prijatie eura. Pravdepodobnosť splnenia tohto kritéria tak podľa INEKO stúpla na 90 percent.

Okrem nízkeho verejného schodku musí Slovensko splniť aj ďalšie ekonomické podmienky. Podľa výsledkov prieskumu zostáva najrizikovejším plnenie inflačného kritéria, pri ktorom pravdepodobnosť klesla na 80 percent. Hlavným dôvodom sú pritom pretrvávajúce obavy o udržateľnosť nízkej inflácie po prechode na novú menu.

Slovensko by sa malo stať prvou z krajín Vyšehradskej štvorky, v ktorej sa bude platiť eurom. Ostatné štáty zoskupenia si zatiaľ nestanovili presný termín, kedy chcú prejsť na jednotnú európsku menu. Z desiatky nových členských krajín EÚ, ktoré do nej vstúpili v roku 2004, sa zatiaľ podarilo prevziať euro Slovinsku od začiatku roka 2007. Od začiatku tohto roka ho nasledovali Cyprus a Malta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy