Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa odborárov sa obavy z nového Zákonníka práce nepotvrdili
Zdielať na
Ekonomika

Podľa odborárov sa obavy z nového Zákonníka práce nepotvrdili

Zdroj: Alix Guillard

Jeden z najväčších slovenských odborových zväzov OZ KOVO tvrdí, že obavy opozície a zamestnávateľov zo zmien v Zákonníku práce sa nenaplnili.

Jeden z najväčších slovenských odborových zväzov OZ KOVO tvrdí, že obavy opozície a zamestnávateľov zo zmien v Zákonníku práce sa nenaplnili. Novinárom to dnes povedal funkcionár OZ KOVO Jozef Balica, ktorý sa odvolal na prieskum medzi odborovými organizáciami na východnom Slovensku.

Zákonník práce sa zmenil od začiatku septembra, zmeny kritizovala práve opozícia a organizácie zamestnávateľov.

"Zamestnávatelia predpovedali prepúšťanie, ekonomický kolaps. Nič také sa nepotvrdilo," uviedol Balica. Odborári si urobili vlastný prieskum v 46 podnikoch, ktoré v Košickom a Prešovskom kraji zamestnávajú spolu 20.000 ľudí.

V žiadnom z podnikov podľa prieskumu nezačali prepúšťať. Zamestnávatelia na východnom Slovensku podľa Balicu naopak často nedokážu nájsť potrebný počet pracovníkov.

Novela Zákonníka práce posilnila práva zamestnancov na úkor zamestnávateľov. Zamestnávateľom napríklad obmedzila možnosť opakovane predlžovať pracovnú zmluvu na dobu určitú, firmy môžu v menšej miere najímať aj živnostníkov. Posilnilo sa však postavenie odborárov, ktorí získali v obmedzenom čase nárok na mzdu aj počas výkonu odborárskej činnosti.

Novelizovanému zákonníku práce vyčítala opozícia a organizácie zamestnávateľov najmä zvyšovanie nákladov zamestnávateľov. Podľa Republikovej únie zamestnávateľov nový zákonník zníži flexibilitu trhu práce a spomalí vytváranie nových pracovných miest.

Zdielať na

Najčítanejšie správy