Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrad práce má miesta pre prepustených odevákov
Zdielať na
Ekonomika

Úrad práce má miesta pre prepustených odevákov

Zdroj: harold/ilustračné

Bývalí zamestnanci Odevného závodu kapitána Nálepku už majú prácu

Prešovský úrad práce má dostatok pracovných príležitostí pre všetkých bývalých zamestnancov skrachovaných Odevných závodov kapitána Nálepku (OZKN).

Nájsť nové zamestnania by si mali šičky a aj ďalší personál podniku. ČTK to povedal Andrej Segľa z prešovského úradu práce. Začiatkom októbra prišlo o prácu 440 zamestnancov odevnej fabriky.

"Zo strany podnikov v textilnom priemysle je záujem o všetkých bývalých zamestnancov OZKN," uviedol Segľa. Bývalí zamestnanci podniku sa na úrad práce prichádzajú prihlasovať v týchto dňoch.

Jednou z firiem, ktorá šičky potrebovala, je spoločnosť LC Manager v Župčanoch pri Prešove. "Dohodli sme sa doteraz so šiestimi šičkami, všetky pochádzali práve zo skrachovaného podniku," povedala ČTK Jana Maníková z firmy LC Manager. Firma by so skúsenými šičkami mala podpísať pracovné zmluvy tento mesiac.

Zamestnanie by si podľa Segľu by mali nájsť nielen šičky, ale aj obslužný personál či strihači. V regióne totiž údajne ide o hľadané profesie. Úrad chce 28. novembra zorganizovať špeciálnu burzu pre odevné firmy a bývalých pracovníkov OZKN.

Na Slovensku v tomto roku skrachovali už tri väčšie fabriky textilného a odevného priemyslu. V apríli prepustili svojich pracovníkov závody Ozety Neo v Trenčíne a Skalici. Bez práce ostalo 870 zamestnancov. Podobný osud postihol odevnú firmu v Tornali, v auguste tam prišlo o prácu 628 zamestnancov.

Podľa údajov Asociácie textilného a odevného priemyslu (ATOP) sú na Slovensku viac ako dve stovky odevných a textilných podnikov, ktoré zamestnávajú viac ako dvadsať pracovníkov. Okrem nich podľa odhadov ešte vyrába ďalších 1000 menších spoločností. Priemerná mzda v sektore bola k polovici tohto roku 12.147 korún.

Objem výroby podľa ATOP-u dosahuje približne 19 miliárd korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy