Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za "dušičkový" tovar míňame stovky korún
Zdielať na
Ekonomika

Za "dušičkový" tovar míňame stovky korún

Zdroj: Heather Garland/ilustračné

Kahance, sviečky, vence... Slováci, ktorí sa chystajú na návštevu cintorína, sú ochotní za tento tovar zaplatiť stovky korún. Trhovníci v cenovom boji s veľkými obchodmi ťahajú za kratší koniec, argumentujú však vyššou kvalitou.

Kahance, sviečky či vence patria na Slovensku pred štvrtkovým Sviatkom všetkých svätých medzi najžiadanejšie výrobky. Svedčia o tom desiatky predavačov "dušičkového" tovaru na tržniciach väčšiny miest, ktorým konkurujú aj veľké obchodné reťazce i menšie kamenné obchody.

Slováci, ktorí sa chystajú na návštevu cintorína, sú predajcom ochotní zaplatiť stovky korún. Trhovníci v cenovom boji s veľkými obchodmi ťahajú za kratší koniec, argumentujú však vyššou kvalitou.

"Jeden nakupujúci u mňa v priemere nechá niekoľko sto korún. Som o niečo drahší než obchodníci v obchodoch, ale moje výrobky sú kvalitnejšie i krajšie. Rozdiely v cene ale nie sú obzvlášť výrazné, je to možno pár desiatok korún," povedal dnes ČTK Pavol Barto, ktorý ponúkal vence a kytice v uliciach Žiliny.

Za menšie si pýtal 120 korún, stredne veľké boli o 40 korún drahšie. Viac než dve stovky zaplatil zákazník, ktorý prejavil záujem o najväčšiu veľkosť. Podobné to bolo aj s cenami kytíc.

Vyššie ceny obhajovali kvalitou aj predajcovia na žilinskej tržnici. Vence menších veľkostí stáli okolo 150 korún, za väčšie bolo treba z peňaženky vytiahnuť od 250 do 600 korún. Niektorí trhovníci sa snažili nalákať ľudí akciovými cenami, keď napríklad zlacnili vence na 350 zo 470 korún.

Časti Žilinčanov sa však ceny zdali prehnané. Radšej si vraj zájdu do neďalekého Martina, kde podľa nich za podobný tovar v rovnakej kvalite zaplatia o desiatky až stovky korún menej. Neďaleko žilinskej tržnice stojí i kamenný obchod so zmiešaným tovarom, ktorý ponúkal vence už od 40 korún. Niektorým zákazníkom sa však nepozdávala ich kvalita.

Vo veľkých obchodných reťazcoch stačilo na nákup venca od približne 80 do 300 korún. Najmenšie rozdiely boli pravdepodobne v cenách sviečok a kahancov. Trhovníci ich podľa veľkosti ponúkali od deviatich do 80 korún, veľké nákupné centrá mali ceny nižšie mnohokrát iba o desiatky halierov.

"Dušičkový" tovar budú predajcovia v okolí cintorínov ponúkať ešte i vo štvrtok. Podobne ako v minulosti bude asi platiť pravidlo, že ráno sa budú snažiť udržať ceny na vyššej úrovni. S pribúdajúcim časom si však predajcovia za svoje výrobky budú pýtať čoraz menej peňazí, aby im sezónny tovar nezostal na sklade.

Zdielať na

Najčítanejšie správy